Lampa u koju ćete se vjerojatno zaljubiti

Kako uhvatiti mjesec i staviti ga u spavaću sobu uz krevet? Predstavljam vam Balunu, najnoviji lampu hrvatskog dizajnerskog trojca Grupa

U trenucima dok su svi kukali i žalili se da nitko ne zapošljava produkt dizajnere, da ne postoji proizvodnja i da je sve komplicirano i teško… oni su pronašli jednu tvrtku u Bosni i napravili sjajan namještaj.

Od tada do danas prošlo je više od 10 godina, a u međuvremenu i oni i ta tvrtka postali su prilično poznati i utjecajni u dizajnerskim krugovima.

Marija Gašparović

Oni su Tihana Taraba, Ivana Pavić i Filip Despot iz Grupe, a ta tvrtka je Artisan koja je zapravo napravila pravu malu revoluciju u Bosni i Hercegovini i pokrenula niz sličnih tvrtki za proizvodnju namještaja od masiva.

No, danas ne pričamo o masivu, niti o namještaju, nego o rasvjeti i to onoj divnoj, dekorativnoj, koja s lakoćom mijenja prostor dajući mu karakter, a upravo takve su Grupine lampe.

Nakon Model lampe, kolekcija Ili-Ili te Arigato u Grupinu obitelj stigla je i Baluna, kolekcija  lustera i lampi na kojoj su radili čak 2 godine i čiji ste prototipove mogli vidjeti u butiku Garderoba u Martićevoj.

Znaš, ova lampa ide u serijsku proizvodnju, ali još moramo neke stvari srediti – najavila mi je Tihana tada, prije godinu dana. I evo je…

Marija Gašparović

– Baluna kolekcija nudi šest različitih proizvoda uz više namjena i mogućnosti korištenja: manja stolna svjetiljka funkcionira i kao zidna, a veliki zidni i stropni model, zahvaljujući teleskopskoj cijevi, mogu se brzo i jednostavno prilagoditi želji i potrebi korisnika.

Marija Gašparović

Stropna svjetiljka produljuje se do čak 2 metra, pa se može postaviti iznad stola blagovaonice, ali i iznad manjeg pomoćnog stolića, pokraj uzglavlja kreveta ili kao vertikalna intervencija u unutrašnjosti prostora, naglašavajući ili dijeleći prostor.

Marija Gašparović

Produljivanjem zidne svjetiljke, njezina uloga od ambijentalne postaje funkcionalna – bilo da se radi o čitanju, radu ili blagovanju. Kod svih Baluna modela, zahvaljujući sjenilu na staklenoj kugli koja se rotira za 360 stupnjeva, lako se utječe na direktno ili indirektno osvjetljenje prostora u kojem se svjetiljka nalazi. – objašnjava Grupa.

Marija Gašparović

– Dizajniranjem Balune, cilj nam je bio oblikovati svjetlo. Svjetlo ispunjava prostor i utječe na raspoloženje, a mi smo željeli preuzeti kontrolu nad ovim procesom. Pažljivo smo birali staklenu kuglu koja na Baluni ima ulogu difuzora, imajući u vidu način na koji raspršuje svjetlo te kakav je osjećaj dodirnuti je. Kugla je proizvedena od ručno puhanog opalnog stakla iz svjetski poznate tvornice u Italiji.

Marija Gašparović

Njena površina je glatka, dodir prstiju ne ostavlja trag, a spoj s tijelom svjetiljke je besprijekoran.

Marija Gašparović

Kao izvor svjetla unutar kugle odabrali smo LED žarulju koja osigurava savršenu raspršenost osvjetljenja, bez vidljivih razlika u njenom intenzitetu – kaže Filip Despot, jedan od dizajnera.

Marija Gašparović

Svi konstruktivni dijelovi su skriveni, nevidljivi. To nam je bilo izuzetno važno, stvoriti elegantno, homogeno tijelo bez vidljivih dijelova i žica – kažu autori.

Marija Gašparović

Da ne duljimo, upoznajte Balunu koju od sada možete i naručiti u Grupinom Showroomu u ulici Popa Dukljanina te na web shopu.