Koža je jako u modi, a posebice ručno šivana. Upoznajte Mateu

Matea je za svog supruga napravila uistinu poseban dar – ručno šivan etui za dokumente. No, tu priča tek počinje… nabavila je stroj i sve oko sebe, pa i mene, zarazila s kožom

Gledam ju kako sa strašću priča o koži. Iz nje isijava fasciniranost novostečenim znanjem i umijećem. Koža je craft. Koža je nova specialty coffee, keramika, nova yoga… Priča o šavovima, ručnom radu, posebnim iglama, najizdržljivijem koncu… Slušam ju i ne dijelim njezin entuzijazam, sve dok mi nije pokazala produkte slavnih kožara.

Hermes, Loewe, Luis Vuitton.

HERMES

Ne, neću pričati o D torbama i zašto za njih treba izdvojiti bogatstvo. Neću pričati o razlozima zašto za njih postoje liste čekanja, zašto postaju kolekcionarsko blago i u konačnici zašto su iz godine u godinu sve skuplje.

Samo ću vam pokazati ovo: kolekcija Patrizie Urquiole za Luis Vuitton…

Hermes Home Collection 2017./2018.

I legendarni Loewe – brend koji ima savršenu kožu i čiji se predmeti još uvijek ručno šivaju i pletu…

LOEWE

Ok, sad možemo dalje… Shvatili ste zašto sve sada gledam drugačijim očima.

LOEWE

Vraćamo se na priču o Matei. Naime, Matea Katić Topić je produkt dizajnerica koju znam godinama. Pobjeđivala je na raznim natječajima kao studentica, radila divne ogrlice za pse, a u posljednje vrijeme, sve više se orijentirala na grafički dizajn.

A onda sam na Mateinom profilu jedan dan ugledala nešto divno – ručno rađene kožne etuie pod brendom Folio & Folio.

– Kao mnoge stvari u životu Folio & Folio je nastao sasvim slučajno. Suprug je imao jednu vrlo važnu prezentaciju i trebao mu je neki lijepi etui za dokumente. Sve što je dostupno u Hrvatskoj bilo je prilično obično – plastično, papirnato, kartonsko. Mi smo htjeli, nešto uistinu posebno. I zato sam mu ja sasvim naivno rekla: ja ću ti to napraviti od kože – i tu je krenula priča koja traje otprilike godinu dana.

Naime, napraviti nešto uistinu lijepo, precizno, kvalitetno i posebno od kože, nije nimalo jednostavno. Kada to shvatite, sasvim vam je jasno zašto neke kožne stvari imaju kultni status. Postoje ogromne razlike u vrstama koža, habanju, koncima, načinu i metodama šivanja. Kada čovjek zagrebe u to, otvori mu se novi svijet.

S mnogim našim kožarima pokušala sam ostvariti suradnju, a od nekih sam mnogo toga i naučila. No, u jednom trenutku sam se prisjetila riječi profesora s fakulteta – da biste bili dizajner morate znati kako se nešto proizvodi… Proces je važan.

I zato sam kupila svoj stroj za šivanje i započela sama ručno ne samo dizajnirati, nego i šivati etuie.

Sporo, polako, s puno ljubavi…

– I da, znam da je to neisplativo i da nikada neću moći naplatiti svo svoje vrijeme i trud koji je uložen u taj jedan etui. Ali cijeli ovaj proces gledam kao ulaganje u sebe i dobru školu o koži – priča mi Matea.

Čekaj ti stvarno sama ovo šivaš?

– Da, s dvije igle, polako i precizno. Za jedan etui treba mi par sati rada. No, na pamet mi padaju stotine novih ideja, tako da će Folio&Folio sigurno dobiti još proizvoda u svojoj kolekciji – ispričala je Matea Katić Topić.

Uživajte u slikama…