Koje to biljke krase izložbu Prostoria 10 i kako ih uzgajati

Izložba 10 godina Prostorije uistinu izgleda poput rajskog vrta divnog namještaja, asesoara i biljaka. Danas nam dečki iz Dnevne doze biljka pričaju o divnim biljkama koje su stvorile savršenu kulisu za rajski vrt

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Izložba Prostoria 10 slavi deset godina strasti prema dizajnu i izradi namještaja, a mi smo imali čast izraditi biljnu instalaciju koja krasi outdoor kolekciju namještaja i smješta vas direktno u džunglu. Izložbu možete posjetiti u Meštrovićevom paviljonu sve do 8.10.2021., a ulaz je besplatan.

Za početak, to ne bi bilo moguće bez strelicija, poznatijih pod nazivom rajska ptica. Koristili smo dvije vrste strelicije – Strelitzia reginae i Strelitzia nicolai.

Strelitzia reginae poznata je po svom prepoznatljivom, narančastom cvijetu. Uživa u puno svjetlosti, a tijekom toplih mjeseci možete je držati i vani. Cvjetanje je moguće kod odrasle biljke, a u pravilu dosežu do 2 metra visine.

S druge strane, Strelitzia nicolai pravi je gigant koji kroz godine može doseći i visinu od preko 10 metara. Iako u sobnim uvjetima vrlo vjerojatno neće cvjetati (ima bijeli cvijet!), to nije nikakav problem jer je ionako uzgajamo zbog njenih golemih, zelenih listova.
Podsjeća na bananu, ali nije banana, a najbolje od svega – jednostavna je za uzgoj. Potrebno joj je puno svjetlosti i umjereno zalijevanje, a prilikom presađivanja ne smije joj se uznemiravati korijen.

Jedna od najpopularnijih zelenih biljaka svih vremena – Monstera deliciosa – nije mogla izostati s izložbe. Ova tropska penjačica kreće kao malena biljka, ali s vremenom joj listovi rastu do monstruozno velikih proporcija, a krase ih izrezi i rupe. Izgled njenih listova razvio se kako bi površina lista bila što veća i primila što više sunčeve svjetlosti.

Ako vaša monstera razvija male listove, približite je izvoru svjetlosti. Ako listovi imaju smeđe mrlje i mladi listovi izlaze smeđi, pretjerali ste sa zalijevanjem – pustite supstratu da se lagano osuši između zalijevanja. Kada biljka objesi listove, znat ćete da je žedna – tad je vrijeme za zalijevanje.

Pampas trava ili Cortaderia selloana jedna je od najpopularnijih vanjskih biljaka, a možete je uzgajati u tegli ili posađenu u zemlju. Uživa u puno direktne sunčeve svjetlosti i nije je potrebno često zalijevati. U rano proljeće u potpunosti ošišajte pampas travu kako bi rasla što bujnije, a u kasno ljeto ili ranu jesen nagradit će vas svojim klasovima.

Otkrit ćemo vam trik kako spriječiti rasipanje cvijeta – njen cvijet ili klas možete odrezati i poprskati lakom za kosu. Zbog njega će uvijek izgledati puffy, a oko vaze neće biti nereda.

Ne možemo zanemariti jedno od najboljih sobnih stabala koje možete imati – Ficus ‘Amstel King’ ili Ficus ‘Alii’ – hibridni fikus dugih, tankih listova. Osim što možete kupiti male ili grmaste verzije, postoje i visoka stabla od 2,5 metara i više s velikim, već formiranim deblima.

Ako vaš stan, kuća ili ured imaju visoke stropove i puno svjetlosti, ovo je idealna biljka za vas. Ne zaboravite, fikusi u svojim deblima čuvaju veliku količinu vode zbog čega ih je potrebno zaliti kada se supstrat gotovo osušio.

Tropskog ugođaja ne bi bilo bez palmi, a osim malenih palmi Howea forsteriana koristili smo i goleme, 2,5 metara visoke primjerke palme Dypsis lutescens. Ova palma podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike, a u kontinentalnoj Hrvatskoj ne može prezimiti na otvorenom. Poznata je i pod imenom areka ili areca.

Palme uživaju u puno svjetlosti, ali pripazite na južne i zapadne prozore – prejako sunce moglo bi oštetiti listove. Ovu biljku nije potrebno često zalijevati, ali održavajte supstrat tek lagano vlažnim. Dakle – vlažno, ne mokro i natopljeno.

Nije to sve – na izložbi su još i Ficus benjamina, Ficus elastica te Ficus lyrata, Philodendron xanadu, Philodendron ‘Imperial Green’ i crni bambus, ukrasne trave Mischantus sinens i Festuca glauca i drugih te razne vrste kalateja, a na nekoliko mjesta nalazi se i golema Alocasia cuculata, ali ponestalo bi nam riječi za opisati koliko su se prekrasno uklopile na izložbi.

I za kraj – ako vam je od 330 biljaka na izložbi neka ili više njih zapela za oko, od ponedjeljka 11.10.2021. bit će dostupne u vrtnom centru Flora uz 40% popusta – pronađite ih na adresi IV Resnik 30 u Zagrebu.

Hvala Prostoriji, Grupi i vrtnom centru Flora na suradnji i povjerenju.