Kakva budućnost nas očekuje 2050.? Počinje era zdravih zgrada

26 milijuna djece diljem Europe živi u nezdravim kućama zbog kojih će imati zdravstvene probleme – astma i alergije samo su vrh ledenog brijega… Što možemo učiniti? Pariz, Healthy Buildings Symposium

Svako treće dijete u Europi živi u nezdravim uvjetima i samo je pitanje kada će se to početi odražavati na njegovo zdravlje. 26 milijuna djece od 0 do 15 godina trenutno je velikom riziku da dobije astmu, alergije, bronhitis te ostale respiratorne i autoimune bolesti…

Uzrok? Zapravo, prilično banalan.

Vlaga, hladnoća, plijesan, loša ventilacija, premalo provjetravanja u domu, premalo dnevne svjetlosti…

Naime, zar je moguće da netko dobije astmu zato što primjerice živi u vlažnom i mračnom stanu a njegovi roditelji nedovoljno otvaraju prozor? O da, itekako. 40 posto oboljelih od astme živi upravo u takvim stanovima i kućama te je to razlog njihovog oboljenja.

Da, to je ukupno 2,2 milijuna ljudi samo u Europi. Strašno. Uistinu, strašno.

Kako? Pa zapravo jako jednostavno – mi smo takozvana indoor generacija. Previše vremena provodimo u zatvorenom prostoru.

Naime, istraživanja pokazuju da 90 posto svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru i zato je kvaliteta tih zgrada i prostora u kojima boravimo od ključne važnosti…

Kakvi su vam arhitekti i građevinari zapravo je važnije od toga kakav vam je liječnik. Naime, s pametnim projektiranjem i gradnjom mogu se prevenirati brojni zdravstveni problemi, a da ne spominjemo bolje kognitivne mogućnosti i produktivnost koja se može poboljšati zdravim uvjetima u zgradi – rekao je jedan stručnjak na Healthy Buildings Symposiumu u Parizu.

VELUX

No, ok. Znam da žurim. Idemo ispočetka. Nedavno sam imala sreću da sam pozvana na VELUX Daylight Symposium and Healthy Buildings Day u Pariz, dvodnevni event za svega 600 posjetitelja, mahom arhitekata, developera, političara, profesora na fakultetu, koji su imali priliku čuti rezultate istraživanja najvećih svjetskih stručnjaka o tim problemima i njihove vizije potencijalnih rješenja.

VELUX

Zašto se neke zgrade zovu “sick buildings”, što su zapravo to nezdrave zgrade i kako ih možemo izliječiti, samo su neke od tema o kojima se pričalo u Parizu.

VELUX

Vraćam se u Zagreb, danima sam pod dojmom i svima oko sebe pričam samo o simpoziju i velikim idejama te inspirativnim ljudima koje sam imala priliku slušati – od profesora Josepha Allena s Harvarda, do sjajne francuske političarke Marjolaine Meynier-Millefert koja vraća nadu u političare vizionare. Tu je i sjajna Carla Cammilla Hjot, osnivačica famoznog Space 10-a, odnosno žena koja razvija koncepte, ideje, razmišlja o nekim novim modelima stanovanja… životu u 2050, kao i mnogo drugih zanimljivih istraživača, arhitekata, developera koji grade neke drugačije zgrade i koji su se na simpoziju izmjenjivali na 10-minutnim prezentacijama.

VELUX

Obećajem, još puno puta ćemo se vraćati na ovu temu i ispričat ću vam detaljnije o projektima koji su me fascinirali… ali za sada, evo par highlighta za razmišljanje.

VELUX

S jedne strane imamo velike urbana središta, njihove ogromne nebodere u kojima rade deseci tisuća ljudi, u malim boksovima unutar ogromnih open-space radnih prostora. Dođu na posao po mraku, odu po mraku doma, skljokaju se kući od umora, a cijeli dan su proveli zakopani u uredu s neadekvatnom ventilacijom, umjetnom rasvjetom i prozorom u daljini koji se ne da otvoriti.

VELUX

S druge strane imamo škole u kojima je provedena energetska obnova i u kojima se sve odvijalo putem javne nabave. Najjeftiniji PVC koji ne dihta, tanka cigla i puno stiropora ili nekog drugog umjetnog materijala koji također ne diše, laminat na podu, prozori koji se prerijetko otvaraju jer su nepraktični… Zabrtvilo se, a unutra caruju bakterije, gljivice, virusi…

VELUX

I treća strana priče – kuće u predgrađu. Bez izvedene fasade, bez adekvatne izolacije, s malim prozorima i premalo dnevnog svjetla. Djeca koja zagrnuta uče u kaputu, pod jeftinim LED-icama i nezdravim štednim žaruljama iz supermarketa.

VELUX

Ovo nisu priče, ovo su istine.

U idućim tekstovima pričat ćemo o primjerima koji pokazuju kako “ozdraviti” sve te “nezdrave” kuće i zgrade te kako krenuti u pokret zvan Healthy Buildings.

VELUX