Kako uštedjeti na grijanju?

Ponekad je najteže mijenjati sebe. Donosimo savjete stručnjaka kako da s minimalnim ulaganjima ili s promjenom svojih navika smanjite trošak za grijanje

Počinje sezona kraćih hladnijih dana s kojom obično počinje i sezona grijanja. Poskupljenja, inflacija te najave o nestašici energenata nikoga ne ohrabruju, zato ćemo ovaj tjedan posvetiti nekoliko tekstova energetici i grijanju. Danas tema o uštedama i promjeni životnih navika, a sutra o mogućim alternativama grijanju na plin te mom osobnom iskustvu s dizalicom topline.

No, krenimo sa savjetima koji pomažu kako na prirodan i besplatan način uštedjeti na grijanju. Naravno, jedan od glavnih savjeta je – obucite se višeslojno i toplo te temperature u prostoru prilagodite godišnjem dobu i funkciji prostora.

VELUX

Stručnjaci preporučuju da temperatura u spavaćim sobama bude od 17 do 20 stupnjeva Celzijusevih, dnevni boravak i blagovaonica od 20 do 23 strupnja, kuhinja 18 do 20, a kupaonica 23 stupnja.

Temperaturu u kuhinji treba prilagoditi hrani koju pripremate. Kada radi pećnica, slobodno možete smanjiti termometar čak i ispod 17 stupnjeva.

Imajte na umu da se troškovi grijanja smanjuju u prosjeku za oko 6% za svaki Celzijev stupanj.

VELUX

No, što možemo još učiniti?

Potpuno besplatno je promijeniti svoje životne navike provjetravanja doma. Naime, jako puno Hrvata često zimi provjetrava prozore na kip, a vrlo česta je pojava da mnogi konstantno drže na kip otvoren prozor kupaonice i wc-a.

Stručnjaci upozoravaju da se na taj način troši jako puno energije te da se hlade zidovi, zbog čega je prostor nemoguće zagrijati i dolazi do pojave plijesni.

Uz to takva vrsta ventilacije je neučinkovita jer propušta samo malu količinu zraka, a ako predugo prozračujete, otići će toplina, kažu stručnjaci iz njemačke službe za obnovu starih zgrada Zukunft Altbau te savjetuju da se sobe redovito prozračuju tako da se zimi prozori širom otvore na pet minuta otprilike svaka dva sata.

VELUX

Dakle, važno je prostor provjetravati često i kratko kako se ne bi rashladili zidovi, a još jedan način kako možete besplatno smanjiti račune je da maknete namještaj i zavjese od radijatora te da za vrijeme sunčanih dana koristite sunčevu svjetlost.

– Tijekom sunčanih perioda u danu raširite zavjese, maknite sjenila i unesite sunce u dom. A tijekom kišnog i oblačnog i vremena navucite sjenila i rolete kako bi se toplina zadržala u domu – kažu stručnjaci iz VELUX-a objašnjavajući kako danas postoje automatski sustavi koji prate vremenske prilike te spuštanjem ili dizanjem roleta i sjenila na krovnim prozorima što omogućava velike uštede na grijanju.

VELUX

Također, važno je da se prostor, čak i kad nas nema, nikada u potpunosti ne rashladi. Kažu da čak i kada želimo na brzinu zagrijati prostor ne bi trebali povećavati grijanje na najviše temperature jer to troši najviše energije.

– Termostat samo upravlja konačnom temperaturom u sobi, ali ne i brzinom kojom će se postići. Ako postavite termostat na ‘pet’, prostoriji će trebati jednako vremena da se zagrije kao kad biste ga postavili na ‘tri’. A ako pojačate grijanje do kraja, radijator će mnogo duže, nepotrebno, grijati punom snagom – kažu stručnjaci dodajući kako na radijatorima ne bi trebalo niti sušiti robu i ručnike jer i to “guta” toplinu.

VELUX

– Vrlo važno je postići energetski balans u domu – što znači, dobro izolirati dom, sanirati sve moguće gubitke energije, iskoristiti sunčevu svjetlost te promijeniti životne navike. Neke od tih promjena iziskuju financijske izdatke, ali su jako isplative. Velika ušteda energije može se postići već zamjenom prozora. Moderni prozori mogu smanjiti gubitak topline i do 60% u odnosu na stare dotrajale prozore. Također, značajno utječu i na smanjenu pojavu vlage i plijesni u prostoru. Rezultati naših mjerenja jasno pokazuju da se zamjenom dva krovna prozora njihovim modernijim verzijama može smanjiti potrebna energija za grijanje do 11% – kažu u VELUX-u.

Podovi također mogu uzrokovati do 10% gubitka topline, osobito ako nisu dobro izolirani i nisu prekriveni tepihom. Nevjerojatno je da i običan tepih može učiniti razliku.

VELUX

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u savjetima za smanjenje računa  za grijanje.