Kada mašta popravi stvarnost

Kao što je nekada Photoshop popravljao stvarnost, danas to radi AI. Fotograf Tomislav Marcijuš poigrao se na platformi Midjourney i kreirao je ovu divnu galeriju njegovog zamišljenog svijeta

Artificial inteligence, AI, umjetna inteligencija… kako god ju nazivali – moramo se što prije naviknuti da svijet više neće biti isti. Evo jednog super primjera…

Jako volimo slike fotografa Tomislav Marcijuša i njegovu estetiku – profinjenu, elegantnu, slojevitu… uvijek na granici sna i jave. Što god da fotografira uvijek je tu njegova prepoznatljiva estetika – arhitektura, putovanja, vjenčanja, moda… i zato kada sam vidjela ovu fotografiju – odmah je uslijedilo pitanje “Gdje je to?”.

U Tomislavovoj mašti.

Naime, Tomislav se poigrao s AI-jem te je u Midjourneyu kreairao svoj svijet. Zadajući specifične “promptove” kreirao je zgrade, pročelja, stubišta, interijere iz njegove mašte… Na granici mogućeg i nemogućeg, arta i realnosti…

Uživajte u Tomislavovim kreacijama iz Midjourney-a gdje je u “promptovima” upisao da želi da ove kreacije podsjećaju na njegove fotografije. Evo i Tomislavovog objašnjenja…

PIŠE: TOMISLAV MARCIJUŠ

U području arhitektonskog dizajna, za mene je hvatanje suštine i ljepote prostora najvažnije. Svaka struktura priča jedinstvenu priču, a uloga arhitekta je prevesti tu priču u opipljivu formu.

Spajanjem umijeća fotografa s analitičkim sposobnostima umjetne inteligencije, arhitektonski dizajn može potencijalno doseći neki novi nivo. Putem AI tehnologije, arhitekti mogu istraživati beskonačno područje mogućnosti, otkrivajući skriveni potencijal prostora i hvatajući bit svog dizajna.

Midjourney je novi koncept koji obuhvaća sveukupno iskustvo putovanja, a ne samo odredište. Arhitekti, fotografi, dizajneri i drugi mogu pomaknuti granice mašte, stvarajući zadivljujuće strukture koje besprijekorno spajaju estetsku privlačnost s funkcionalnom izvrsnošću. To omogućuje stvaranje inovativnih i vizualno zadivljujućih struktura pomoću kojih se može izbjeći svjesno ili nesvjesno repliciranje nekih drugih struktura ili dizajna.

Možda i sama budućnost arhitekture leži u prihvaćanju simbiotičkog odnosa između ljudske kreativnosti i umjetne inteligencije. Bitno je napomenuti da umjetna inteligencija nije namijenjena zamijeniti čovjeka kao kreativnog genija. Ja je trenutno percipiram kao alat za suradnju u ovim profesijama, povećavajući njihove sposobnosti i šireći njihove kreativne horizonte.

Arhitekti mogu unijeti svoje ciljeve dizajna, ograničenja i preferencije u AI sustav, koji potom generira niz opcija dizajna. Neku od opcija mogu odvesti u daljnje istraživanje i usavršavanje, pa tko zna, možda i arhitektura postane vizionarskija…

Serija fotografija kreiranih putem Midjourney programa spaja moje dvije profesije i strasti, to je fotografija gdje se spaja tehnologija, estetika i ljudska mašta. Ove slike prikazuju neke moje vlastite vizije i ideje kroz zadane riječi gdje sam, osim posebnog dizajna interijera i eksterijera, želio postići i vlastiti stil fotografije. Slike koje izgledaju kao da sam ih ja zabilježio na nekoj lokaciji.

Inspiriran geometrijskim oblicima, zaobljenom „bubble“ estetikom, neutralnim bojama  te materijalima poput pliša i boucléa, odlučio sam kreirati interijere i pročelja zgrada s istim tim materijalima.

Ideja je bila kroz fotografije i dizajn postići sanjivu estetiku i ugođaj kroz navedene materijale, i neobične dizajnerske značajke. Podloga za mjesto radnje poslužili su mi gradovi u kojima često boravim, a jedan od njih je Budimpešta. Mogu reći da me i za ove fotografije inspirirala i skorašnja selidba u naš novi stan kojeg smo počeli opremati.

Zašto kreiranje uz AI?

Trenutno sam došao sam do zasićenja u fotografiranju arhitekture i interijera u bilo kojem obliku (iako se i dalje trudim zabilježiti nešto zanimljivo ili nešto što nije često viđeno) jer sam primijetio da svi odlazimo na ista mjesta, svi želimo imati taj neki kadar i dolazi do gomilanja istog sadržaja koji zbilja nikome nije potreban.

Dolazit će i na ovaj način, ali eksperimentirati na ovaj način mi je trenutno baš zanimljivo.

Mogu razumjeti zabrinutost AI tehnologijom, ali još uvijek nas same i naš rad ne može zamijeniti, a u ovom trenutku potencijalno imamo priliku da malo proširimo svoju viziju.

Osim što Midjourney pruža velike mogućnosti kreiranja raznog fotografskog sadržaja kroz riječi autora, također omogućava da i vlastite fotografije mijenjaš na razne načine. Nešto čemu služi ili je služio Photoshop.

U tom slučaju ne vidim ništa loše jer je to još uvijek tvoj rad.

Razumijem da ljudi osjete strah jer znamo, čovjek nema granicu, a generalno uvijek postoji strah od nepoznatog.

Kroz godine sam naučio da se unaprijed ne želim zamarati, a to bi predložio i drugima. Isprobajte barem za sada svoju kreativnost na neki drugi način. Igrajte se i zavolite promijene.

Uživajte u Ai galeriji created by Tomislav Marcijuš…