Dječja soba. Kako ju urediti da im je godinama cool?

Danas počinjem tekst s jednom pričom koju sam pročitala na Facebooku. Nisam sigurna u autora, ali vjerujem da će vam se svidjeti:

“Roditelji su malog Martina svake godine tijekom ljetnih praznika vodili kod bake na selo a sljedećeg dana se vlakom vraćali kući. Jednog dana dječak je rekao roditeljima: “Sad sam već dosta veliki, što kažete da ove godine idem sam kod bake?” Nakon kraće diskusije, roditelji su se složili.

Ispraćajući ga, stajali su na peronu, mahali i davali mu posljednje savjete, a Martin je mislio: “Znam, rekli ste mi to sto puta!” Pred sam polazak otac ga je zagrlio i šapnuo mu: “Sine, ako se iznenada budeš osjećao loše ili uplašeno, ovo je za tebe!” i stavio mu nešto u džep.

Prvi put u životu dječak je sjedio sam u vlaku, bez roditelja… Kroz prozor je gledao pejzaže, nepoznate ljude koji su se gurali, pravili buku, dolazili i izlazili iz kupea, konduktera koji ga je pitao da li je sam… Čak mu se činilo da ga jedan čovjek tužno gleda… Tako je dječak osjećao sve veću nelagodu … Čak se počeo i plašiti… Pognuo je glavu, stisnuo se u kut sjedala, suze su mu kanule… U tom trenutku se sjetio da mu je otac nešto stavio u džep. Drhtavom rukom potražio je ceduljicu i otvorio ju i nevjerujući čitao: “Sine, ja sam tu, u zadnjem vagonu…”

I tak… Počinje još jedna školska godina i mi se trudimo biti kao ovaj tata iz priče. Davati slobodu i samopouzdanje, a držati leđa ako treba…

Zato pokušavamo tim svojim klincima bez obzira na dob, pružiti što bolje uvijete za rast, napredak i učenje. Ponekad to znači vozikati ih na aktivnosti, plaćati instrukcije iz matematike, vikende provoditi u dječjim igraonicama ili pak u automobilu i čekanju s noćnih izlazaka. U tom paketu uvijek je i kupovina potrebnih i nepotrebnih stvari te uređenje njihove sobe.

Dječja soba je prostor u domu koji svake godine doživljava velike promjene. Od sobe s dječjim krevetićem i drvenom kućicom, to postaje soba za predškolarca s dječjim stolom za igranje i crtanje. S odlaskom u prvi razred, sav taj “bebasti” namještaj izlazi iz sobe. Zamjenjuje ga radni stol, ergonomska dječja stolica, police za knjige…

I kad mislite da ste konačno opremili dječju sobu, onda dolazi tinejdžersko doba kada djeca prerastaju svoj “dječji” namještaj i žele nešto cool, drugačije, mladenačko, trendi.

Žele svoju privatnost, televizor i media kutak, kauč na kojem mogu prespavati frendice…

I možemo svi mi tvrditi da su razmaženi i da sve to mi nismo imali, a opet potajno gledamo što je u ponudi i što bi se uklopilo u njihovu dječju sobu…

Prije nego što vam pokažemo svoje favorite za namještaj za dječju i mladenačku sobu – evo par savjeta stručnjaka iz Lesnine o kupnji namještaja za dječje sobe.

– Prije kupnje dobro izmjerite prostor, dječje sobe su obično male i uske i treba paziti na svaki centimetar. Kod kupnje kreveta pogledajte brutto dimenzije s okvirom kreveta i pokušajte si nacrtati elemente kako bi provjerili da li stanu u prostor. To vrijedi i za krevete na kat. Provjerite visinu prostora te mogu li se djeca nesmetano ustati iz kreveta bez da udare s glavom u plafon – objašnjavaju stručnjaci iz Lesnine, dodajući kako oni savjetuju kupnju kvalitetnog višenamjenskog namještaja koji će djeca moći koristiti godinama na razne načine.

– Za dječje sobe postoje izvrsna rješenja koja štede i iskorištavaju prostor. Kreveti na kat, ormari s mostovima, izvlačni stolovi, izvlačne ladice s dodatnim krevetom, dodatne ladice za posteljinu.. Sve to samo je dio proizvoda koji štede prostor i koji je primjenjiv u dječjim sobama te se godinama može i dopunjavati – kažu u Lesnini.

Osim polifunkcionalnosti, kod namještaja za djecu vrlo je važna stabilnost i sigurnost te kvaliteta materijala.

Što se tiče izgleda, mi uvijek preferiramo jednostavnost te boje koje ne izlaze iz mode – drvo, bijelo, sivo, bež. Čim dođu djeca i njihove šarene knjige, igračke, odjeća, slike… šarenila neće nedostajati.

Kako bi vam pomogli u pronalasku višenamjenskog i neutralnog namještaja koji će godinama izgledati aktualno, odabrali smo 20-ak proizvoda iz Lesnine koji se mogu uklopiti u svaki ambijent – i moderniji i tradicionalniji te naravno poneki čisto dekorativni koji će u sobu unijeti puno veselja.

Btw, puno tih proizvoda trenutno je na akciji, a cijene, dimenzije i detalje možete saznati klikom na link ispod svake od fotografija.

KREVET na kat, LESNINA (LINK)
DJEČJI STOl, LESNINA (LINK)
DJEČJA FOTELJA, LESNINA (LINK)
KREVET, LESNINA (LINK)
KREVET NA KAT, LESNINA (LINK)
SOBA ZA MLADE, LESNINA (LINK)
SOBA ZA MLADE SONOMA, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL, LESNINA (LINK)
STOLICA, LESNINA (LINK)
UREDSKA STOLICA, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL, LESNINA (LINK)
PISAĆI STOL KUTNI, LESNINA (LINK)
REGAL, LESNINA (LINK)
KREVET, LESNINA (LINK)
TROSJED NA RAZVLAČENJE, LESNINA (LINK)