Dizajn, talenti, brendovi – najbolje iz cijele regije. Lista Zorana Jedrejčića

Zoran Jedrejčić izvrsni je poznavatelj dizajn scene u cijeloj regiji. Otkrio nam je svoje favorite te dao par savjeta o ulaganju u kolekcionarstvo i dizajn

Danas nešto jako zanimljivo. Ako vas zanimaju novi brendovi, nova imena na dizajnerskoj sceni, te općenito na koga sve trebamo usmjeriti “radar” – saznali smo to od Zorana Jedrejčića. Zoran je dizajner, umjetnički direktor raznih brendova i sajmova, profesor, mentor, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada te pravi dizajnerski insajder. Objavili smo prvi dio intervjua s njim te vam pokazali njegov ured, a danas nastavljamo razgovor o njegovom radu te njegovoj listi brendova, dizajnera i imena čiji rad cijeni…

BOBA: Vjerujem da je teško izdvojiti jedan svoj dizajn na koji si najviše ponosan. Zato evo, može 5 predmeta? 

ZORAN: To je kao da me pitate koje dijete više volim. U svaki projekat unosimo maksimum ljubavi, rada i znanja koje u tom procesu možemo dati. Stoga, ovaj odgovor je možda više vezan za sam proces nego za konačan rezultat:

– Trono Chair – Segis (Italia)

– Eclipse Rocking Armchair – Casprini (Italia)

BOBA: Izvrsno poznaješ dizajnersku scenu regije. Koliko se toga u posljednje vrijeme promijenilo, podiglo, internacionaliziralo… Koje sve brendove trebamo znati, a koje imati na radaru radi budućnosti?

ZORAN: Ova naša područja su imala kvalitet i kontinuitet u oblikovanju, projektiranju, razvoju i proizvodnji uporabnih artefakata raznih namjena i skala, na žalost u nekom trenutku taj niz je prekinut, no prije desetak godina stvari su se opet počele kretati na bolje.

Produkt dizajneri su našli dobre partnere u osviještenim design brandovima kao sto su Intra Lighting (SLO), Artisan (BiH), Zanat (BiH) ili Prostoria (HR), koji su podigli kvalitetu proizvoda, prezentacije i kulture dizajna na ovim područjima. Poslije su im se pridružili Gazzda (BiH), Gir (SRB), Woak (BiH), Rex Kralj (SLO), Lina Furniture (SLO), Grupa (HR), Vertigo Bird (SLO), Goes (BiH), Donar (SLO), Hookl und Stool (SRB). U zadnjih par godina dolazi do nekog malog booma i lančane reakcije pa ih slijede novi brandovi kao sto su Milla&Milli (HR), Nunc (HR), Metoda (HR), Stribbo (BiH), Zavar (MK), Garda (SRB), dsignedby (SRB), Mod (SRB), Rast (SRB).

Na vaše pitanje koga treba imati na radaru u slijedećem razdoblju, u nadi da će se ispravno i organski razvijati, to su zasigurno Hidde (HR), Terrazza (HR) i Volumen (BiH). Namjerno nisam napomenuo fenomen Rimac Automobili, koji zasigurno doprinosi širenju dizajn kulture i pozitivnijem poimanju budućnosti, iz prostog razloga što su klasa za sebe.

Isto tako nisam naveo ni velike sisteme koji jesu design oriented, kao Elan (SLO), Gorenje (SLO) ili Riko Hiše (SLO) iz razloga što pripadaju nekoj drugoj kategoriji proizvoda.

SGAVELLO / MOLTENI DADA

BOBA: A što je s dizajnerima. Koje mlade dizajnere trebamo imati na oku?

ZORAN: Meni se jako sviđa Studio Ru:T (HR), Karla Paliska i Tvrtko Bojić i njihovi pametni i dobro osmišljeni proizvodi.

ARMADA / HOOKL UND STOOL

BOBA: Da li je mudro ulagati u dizajn, kao u umjetnine? Što bi ti preporučio u što uložiti?

ZORAN: Na ovo pitanje je teško odgovoriti, tj. vrlo lako ako imate znanja i novca. Collectible Design je već odavno ušao u portfolio velikih galerista pa tako i kolekcionara. Naravno tu se obično radi o Limited Edition serijama ili One Pieces, autora kalibra Jean Prouvé, Gio Ponti, Marco Zanuso, Ettore Sottsass, Alessandro Mendini, Andrea Branzi, Shiro Kuramata, Hans Hollein, Masanori Umeda, do malo “mlađih” kao Ron Arad, Marc Newson i Martino Gamper. U svakom slučaju vrijednost ovih Limited Edition komada raste nevjerojatnom brzinom i možda treba obratiti pažnju na malo “mlađe”, kao što su Studio Job, Nacho Carbonell, Thomas Heatherwick, Vincenzo De Cotiis, Maarten Baas, Rick Owens…

TRONO CHAIR / SEGIS

U svakom slučaju, svi gore navedeni autori su užasno skupi, dostupni samo u pojedinim probranim galerijama u New Yorku, Parizu, Milanu, Cirihu ili Monte Carlu, tako da je možda bolje molit Boga da naletiš na neki stari komad brandova tipa Memphis Milano, Poltronova, Gufram, Artek, Zanotta, Cassina i slično….

I sam sam nekad bio strašni kolekcionar keramika Ettore Sottsassa, ali sam na vrijeme prestao i sve prodao… i zeznuo se kao nikad u životu… naravno da nije bilo vrijeme za prodaju, sada ti komadi vrijede suhog zlata, ali učis dok si živ.

I za kraj uživajte u izboru Zoranovih radova te provjerite sve boldane linkove koji će vas odvesti na stranice svih brendova i imena koja su na Zoranovoj listi. A tu je još jedanput i link na prvi dio intervjua.

ZAVAR / ELEKRIČNI RADIJATOR LAP
ZAVAR / ELEKRIČNI RADIJATOR LAP
ZAVAR / ELEKRIČNI RADIJATOR LAP
ZAVAR / ELEKRIČNI RADIJATOR LAP
ZAVAR / ELEKRIČNI RADIJATOR LAP
ZAVAR / ELEKRIČNI RADIJATOR LAP
ZAVAR / ELEKRIČNI RADIJATOR ORIS
ZAVAR / ELEKRIČNI RADIJATOR ORIS
ARMADA / HOOKL UND STOOL
TRONO CHAIR / SEGIS
TRONO CHAIR / SEGIS
WOAK
WOAK
WOAK
WOAK
WOAK
WOAK
WOAK
WOAK
WOAK
MOSSO
MOSSO
MOSSO
MOSSO