Bonton darivanja. Plus prijedlog obiteljskih božićnih poklona

Nemamo uvijek vremena koliko bi htjeli… I zato sam vam pripremila popis malo posebnijih darova s kojima nećete pogriješiti. Evo mojih favorita iz Lesnine

Jeste li znali da ako poklanjate cvijeće u Francuskoj ili Italiji – mora biti parni broj? Idealno je 6 ili 12 komada. Jeste li znali da se u Italiji nikada ne poklanjaju broševi, rupčići, bilo što ljubičaste boje te da pokloni ne smiju biti omotani u crne i zlatne omote? Zašto? Talijani vjeruju da to asocira na žalost i lošu sreću…

U Italiji nije pristojno poklanjati ni škare, pribor za nokte, noževe i bilo što s oštricom. Iako su poznati po nožićima, slično pravilo imaju i u Švicarskoj. A bilo što s oštricom ne poklanja se ni u istočnoj Aziji, Brazilu, Peruu ili Rusiji, gdje davanje predmeta s oštricom (poput škara ili noževa) ima negativne konotacije – od “loše sreće” do “prekidanja veze“. U Kini pak nije pristojno darovati kišobran jer to znači da želite prekinuti vezu. K tome, u Kini i Hong Kongu poklone poput satova, rupčića, papuča najbolje je preskočiti jer u njihovoj kulturi oni asociraju na starenje.

Uistinu, lako je pogriješiti… i ispasti nepristojan unatoč najboljoj namjeri. Svaka kultura ima svoje običaje i simboliku, tako da je naša preporuka da prije poklanjanja darova, proučite bonton darivanja.

PEXELS

A što je u Hrvatskoj pristojno, a što ne?

Krenimo od cvijeća. Pristojno je poklanjati rezano cvijeće i to isključivo neparan broj. Žena ženi smije pokloniti i cvijeće u posudi, no ako to učini muškarac, smatra se nepristojnim.

Čest poklon su darovi koji uključuju hranu i piće. Takvi darovi vrlo su popularni te obično u sebi sadrže bocu finog pića i nešto slatko. Izbjegavajte poklanjati kekse, kave u vrećicama, litarske boce. Puno je pristojnije pokloniti finu butelju (0,5 ili 0,75 l) s lijepom etiketom, bombonijeru u ukrasnom pakiranju, luksuzne delicije u malim pakiranjima. Ako poklanjate hranu i piće, poželjno je znati ukus i prehrambene navike osobe koju darujemo te dar personalizirati s nekom trajnijom sitnicom – poput čaša, dekantera, čajnika, šalica, etažera, svijećnjaka, božićnog ukrasa…

PEXELS

Darovi poput mirisnih svijeća, šalica, finog decentnog porculana, uvijek su poželjni, a važno je da uvijek skinete cijenu s dara te da ga zamotate s puno pažnje. Dakle, pristojno je dar zamotati, staviti rukom ispisanu čestitku te potom sve staviti u ukrasnu vrećicu, a ne samo potrpati stvari u vrećicu.

U Francuskoj bi bili jako nepristojni kada bi na omotu ili bilo gdje u poklonu bio istaknut logo vaše tvrtke. U Hrvatskoj to nije slučaj, no u privatnim prigodama nije pristojno darivati poslovne poklone s logom tvrtki.

PEXELS

No, kada smo kod zamatanja i darivanja, znate li da su psiholozi i neuroznanstvenici dokazali da naš mozak luči više serotonina i endorfina, odnosno hormona sreće, kada darujemo voljene osobe i gledamo ih sretne zbog našeg truda, nego kad sami primamo darove? Centri za užitak u našem mozgu tako se pri darivanju dragih osoba aktiviraju čak i do 30 posto jače nego kada mi primamo darove od drugih. A sretniji smo i kada je poklon lijepo zamotan i pogođen što nam govori o tome da smo toj osobi važni jer je za nas izdvojila vrijeme.

PEXELS

Znam, nemamo uvijek vremena koliko bi htjeli i zato sam vam pripremila wish listu malo posebnijih darova s kojima sigurno nećete pogriješiti, a možete ih sve kupiti u jednoj trgovini ili na webshopu – kako god vam je lakše. Nisu ni preglomazni ni premali, ima ih u različitim cjenovnim kategorijama te svi na suptilan način daju poruku ljubavi, pažnje, topline, slavlja, veselja, radosti…

PEXELS

Evo mojih favorita iz Lesnine. Btw mnogi od ovih darova trenutno su na popustu. Cijene, dimenzije, materijale i ostale specifikacije možete saznati na linku ispod fotografije.

ČAŠa ZA PJENUŠAC, LESNINA (LINK)
Vacu Vin DEKANTER, LESNINA (LINK)
Seltmann Weiden ZDJELA, LESNINA (LINK)
VRČ, LESNINA (LINK)
Leonardo MEDVJED DEKORATIVNI, LESNINA (LINK)
SERVIS ZA DORUČAK, LESNINA (LINK)
Seltmann Weiden SERVIS ZA KAVU, LESNINA (LINK)
TANJUR, LESNINA (LINK)
Rosenthal ŠALICA ZA KAVU, LESNINA (LINK)
Villeroy & Boch VELIKA ŠALICA ZA KAVU, LESNINA (LINK)
Villeroy & Boch PLADANJ ZA TORTU, LESNINA (LINK)
Villeroy & Boch VRČ ZA KAVU, LESNINA (LINK)
Villeroy & Boch ZDJELA, LESNINA (LINK)
Villeroy & Boch BOŽIĆNI BOR DEKORATIVNI, LESNINA (LINK)
POSTELJINA S DVA LICA, LESNINA (LINK)
VLAKIĆ DEKORATIVNI, LESNINA (LINK)
WoodWick SVIJEĆA MIRISNA, LESNINA (LINK)
SVIJEĆNJAK, LESNINA (LINK)
DEKORATIVNA kuća, LESNINA (LINK)
BOHEMIA DEKANTER, LESNINA (LINK)
Seltmann Weiden ZDJELA, LESNINA (LINK)
VELIKA ŠALICA ZA KAVU, LESNINA (LINK)
SMEG KUHALO ZA VODU; LESNINA (LINK)