Ana-Marija Bujić – žena i knjiga koju morate upoznati

Neke žene sve stignu i prava su inspiracija. Jedna od njih je Ana-Marija Bujić, koja je opet nadmašila samu sebe i napravila kuharicu koja uči, inspirira, otkriva trikove opuštenih kućnih druženja

Poslala bi ti nešto – javlja mi se ljetos Ana-Marija Bujić i pita me za adresu. Za par dana stiže mi njezina kuharica Pantarul doma. Svi koji me znaju, znaju da kuhanje nije moj životni forte. Volim se družiti, smijati, dekorirati, pa čak i kuhati… ali kad treba nešto skuhati za veće društvo – tu sam kukavica. Rado se držim par provjerenih jela koja znam da će mi uvijek dobro ispasti i koja mi neće nametnuti stres.

Zašto ovo pričam – zato što u trenutku kada sam ljetos uzela ovu kuharicu u ruke – praktički ju ne ispuštam i mnogima bi ona mogla spasiti ove blagdane.

Zaista, ne pretjerujem. Ok, idemo iz početka – od autorice.

Ana-Mariju Bujić znam godinama. Njezin blog Da mi je nešto slatko jedan je od prvih blogova koje sam pratila, a po njezinim receptima puno puta sam kuhala i još i uvijek kuham. A onda je prije 7-8 godina Ana-Marija ušetala u našu tadašnju staru redakciju Jutarnjeg lista i to kao urednica web izdanja Dobre Hrane, magazina koji je tada na čelu sa Željkom Klemenčić bio na svom vrhuncu i koji je uistinu bio pravo osvježenje.

Meni. Tada. A onda se izdogađalo puno toga. Svi smo nekako otišli nekim svojim putem…

Ana-Marija je otišla najdalje – u rodni Dubrovnik gdje je sa suprugom otvorila restoran Pantarul, jedan od ljepših i zanimljivijih restorana u Gradu kojega je uređivala talentirana dizajnerica Marita Bonačić.

Btw, Ana-Marija je s prijateljima pokrenula školu za strane jezike Polyglotte i online tečajeve, a i dalje se bavi prevođenjem, kako ne bi zahrđala njezina diploma profesorice engleskog i francuskog. Btw u međuvremenu je postala mama i uvijek ima divnu frizuru.

Neki ljudi rasturaju. Neke žene posebno. Takva je Ana-Marija, zato sam s puno očekivanja prolistala njezinu kuharicu Pantarul doma koja je postala moje tajno oružje – omiljeni poklon za sve prigode kada želiš pokloniti nešto s posebnom pažnjom.

Neću vam otkrivati koncept, ni recepte, niti pokazivati fotke iz knjige…

Samo ću vam reći da je to kuharica koja će vam pomoći da kuhate bez stresa te omogućiti da s frizurom i osmijehom dočekate svoje goste. Dakle, većina jela iz nje može se pripremiti dan unaprijed, a Ana-Marija zajedno sa svojom ekipom iz Pantarula otkriva vješte trikove kako ju dovršiti u par minuta netom prije nego stignu gosti kako bi bila ukusna i svježa.

U knjizi je osim recepata, puno zanimljivih priča, ljudi, interijera, ideja, divnih fotografija… i jako puno savjeta kako dobiti utrku s vremenom.

Btw Ana-Marija je ovih dana lansirala svoj novi web na kojem možete nabaviti ovu kuharicu, kao i prethodnu koja je bila posvećena dubrovačkim jelima.

I da, opet je smislila nešto jako lijepo – u Dubrovniku organizira radionice o svemu nečem lijepom, a napravila je i posebnu ediciju božićnih poklona u suradnji s ljudima čije proizvode voli i koji su zaštitni znak Pantarula.

Predivno posuđe Lidije Boševski, romantična keramika Marine Marinski – slani i slatki paketić.

Za svakog ponešto.

Uživajte u fotografijama.