Akvarij o kojem svi trenutno pričaju

Je li ikad itko stao u Karlovcu ja jesam, da, da, a ti bogami ne.” Evo super razloga da posjetite Karlovac i otkrijete divan vodeni svijet Aquatike, najnovijeg projekta studija 3LHD

Nakon sto godina – dvije odlične vijesti za sve ljubitelje prirode i životinja, ali mame i tate kojima trebaju nove lokacije za nezaboravne vikend avanture. U Zagrebu je napokon dovršen Zoološki vrt, a u Karlovcu akvarij slatkovodnih riba i muzej rijeka kojega je radio višestruko nagrađivani arhitektonski studio 3LHD.

img_4539

Ne moram vam puno objašnjavati da smo odmah krenuli put Karlovca i to jedno jutro usred tjedna, u velikoj nadi da ćemo u miru i tišini pogledati akvarij.

I stigli smo, uz Koranu, tiho i nenametljivo smjestila se Aquatika, najveći slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe s više od 100 različitih vrsta i 40 te više od 40 endemskih vrsta koje nastanjuju ili su nekada nastanivale naše rijeke i močvare.

img_4721

Uklopljena u okoliš, nadahnuta nasipima i šancima karlovačke zvijezde, Aquatika svojom konfiguracijom savršeno jednostavno se uklapa u ambijent i poziva da priđete bliže i dođete na trg.

img_4532

A na trgu: ulazni prostor koji vodi u podzemne akvarije, suvenirnica, kafić, uredi, čitaonica, predavaonica. Odnosno tri međusobno povezane i izuzetno fotogenične zgrade sa zanimljivim vizurama, refleksijama… ambijent u kojem ti je jednostavno lijepo biti i slikati se.

img_4665

No, vratimo se na ono najbitnije. Akvarij. Izložbeni postav zamišljen je kao putovanje rijekom – od izvora prema ušću, prateći čitav tok rijeke.

img_4543

Kako izgleda flora i fauna na izvoru?

img_4558

Koje ribe najčešće žive negdje duboku u mulju?

img_4586

Koje na površini? Koje što jedu?

Kako se ponašaju…

Koje ribe su endemske, zašto im prijeti izumiranje?

Kako mi možemo pomoći…

img_4560

Najbolji je to način kako naučiti sve ono što smo se trudili naštrebetati napamet iz suhoparnih knjiga iz prirode i društva, biologije, kemije…

img_4563

I zato i ne čudi što su u posjet pohrlili i srednjoškolci i osnovnoškolci, pa ništa od naše planirane relaksacije uz zvuk prirode i mjehurića riba.

Ako ste zaboravili kako izgleda biti u 5c, evo prilike…

I za kraj velike ribe i tunel, a zatim močvarno stanište i kraj.

img_4591

Nažalost, najmanji članovi naše ekspedicije u jednom trenutku su se rasplakali i uplašili velikih riba, pa je bila potrebna “hitna evakuacija” liftom…

img_4614

Tu je i naša jedina zamjerka. Naime, iako je akvarij zamišljen kao kaskadna šetnja rijekom od izvora prema ušću te za kraj šetnja stepenicama do suvenirnice i izlaza. Tog dana to nije funkcioniralo tako, nego je bilo predviđeno da se nakon ušća, posjetitelji istim putem vrate nazad.

img_4623

Moram priznati, da mi je puno logičnija ideja 3LHD-a i da mi se puno više sviđaju njihove originalne crne kante za smeće, nego ove zelene vulgaris.

img_4638

No, nećemo o zamjerkama. Predivno je da je grad na četiri rijeke napokon dobio divan muzej posvećen rijekama. Da je gradnja gotovo u potpunosti financirana od novca iz EU fondova i da je to još jedno mjesto gdje se djeca…

img_4733

a i odrasli osjećaju sretno.

img_4727

I zabavno.

I poučno.

img_4713

(nije svaka mreža trampolin. Zagazit ćeš u vodu i smočit ćeš se!)

fabi-gif

I za kraj – ono najvažnije: Karlovac je stvarno zaslužio da se u njemu provede cijeli dan. Pogledajte kako smo mi uživali u jednom divnom jesenskom danu u Karlovcu. Šifra – reklama za jesen.