Abeceda noževa. Znate li koji nož za što služi?

Stručnjaci iz Fontignaca, jednog od najuglednijih francuskih proizvođača kuhinjskih noževa, pripremili su nam vodič za noževe koje treba imati svaka kuhinja

Kada sam, još kao studentica, počela samostalno kuhati, instinktivno sam uzela najmanji nož. Izgledao mi je najmanje opasan i činilo mi se da je šansa da se porežem s njim najmanja. Mislila sam da su veliki noževi za profesionalce u kuhinji, a da su mali za početnike. No, bila sam potpuno u krivu.

Kako sam postajala sve spretnija u kuhinji, shvaćala sam da je s većim nožem zapravo puno lakše rezati nego s malim. Mali noževi su zapravo samo za guljenje i većinom se s njima mučimo kada pokušavamo nešto sjeckati, rezati, otkoštavati, filetirati…

No, nije ni svaki veliki nož pogodan za sve. I među njima ima velikih razlika. Upravo zbog toga u suradnji sa stručnjacima iz Fontignaca, jednog od najuglednijih francuskih proizvođača kuhinjskih noževa, pripremili smo vodič za noževe koje treba imati svaka kuhinja.

Upoznajte ih:

1. KUHARSKI NOŽ
Nož popularnog naziva Chef’s knife idealan je za rezanje i sjeckanje gotovo svega što trebate za pripremu hrane. Vrh noža koristi se za manja rezanja, a debeli dio za rezanje većih komada. Široka oštrica može vam poslužiti da skupite svježe izrezanu hranu i odmah je ubacite u tavu. Ovaj nož se koristi na poseban način – prisloni se vrh na dasku, hrana se
sječe malim kratkim pokretima, pomičući nož gore-dolje. Baš poput pravih chefova.

2. SANTOKU NOŽ
Santoku na japanskom jeziku nosi značenje „tri vrline“ i savršen je za sve zadatke u kuhinji: rezanje ribe i mesa, sjeckanje povrća te mljevenje. Za razliku od chef’s knifea, santoku ima tanji rub što mu omogućuje preciznije korištenje. Oštrica ima ravan rub i oblik koji omogućuje da se pri vrhu savija pod kutom od oko 60 stupnjeva te se savršeno prilagođava vašoj ruci. Njegova fleksibilna oštrica od 180 mm savršena je za rezanje, sjeckanje i mljevenje.

3. NOŽEVI ZA MESO I ODRESKE
Nož za meso namijenjen je za pripremu i rezanje svih vrsta mesa. Noževi s glatkom oštricom režu odreske niske rijetkosti, dok je nazubljena oštrica namijenjena za srednje i jake odreske.

4. NOŽ ZA KRUH
Za precizno i tanko rezanje svježe pečenog kruha s hrskavom koricom pobrinut će se
nož s nazubljenom oštricom. Izgleda kao pila čiji se zubi lako nose s gustom
korom i ne zgnječe kruh pri rezanju. Koristi se na isti način kao i pila – ne
pritišće se, već se glatko povuče duž linije reza površine kruha.

5. UNIVERZALNI NOŽ
To je praktičan nož s oštricom od 125 mm koji vam omogućuje rezanje povrća, voća i još
mnogo toga. Osnovna je funkcija ovog noža precizno i tanko rezanje, posebno
namirnica koje su sklone „trganju“ prilikom rezanja.

6. NOŽ ZA GULJENJE
Nož koji uvijek trebate imati pri ruci. Savršen je za guljenje, urezivanje i rezanje
sitnih sastojaka kao i za dekoriranje hrane. Duljina kratke oštrice je 90mm i
idealna je za guljenje namirnica okruglog oblika.

– No, važno je i kako čuvate i održavate noževe. Kako bi vaši noževi ostali očuvani godinama, važno je kako ih pohranjujete. Najpraktičniji su drveni stalci u kojima su noževi pohranjeni na siguran i jednostavan način – kažu u Fontignacu te dodaju kako njihove noževe možete trenutno nabaviti po akcijskim cijenama na benzinskim postajama Petrola i Croduxa.

Naime, prikupljanjem naljepnica na Petrol i Crodux prodajnim mjestima ostvarujete do 82% popusta na liniju Fontignac noževa. Akcija traje od 3. listopada 2022. do 22. siječnja 2023., a prikupljene naljepnice možete unovčiti sve do 5. veljače 2023. Možete kombinirati fizičke i digitalne naljepnice te tako još lakše ostvariti popuste na kolekciju noževa Fontignac.

Više o pronađite na stranici petrol.hr.