Kako odabrati posteljinu za dom, kuću za odmor i apartman?

Kakvu posteljinu gosti najviše vole? Koja se najbolje pere, pegla, održava? Saten, perkal ili? Evo savjeta za odabir posteljine za apartmane, kuće za odmor i sve ljude koje vole savršeno čistu posteljinu

Obožavam mirisnu i čistu posteljinu. Volim lanenu, u boji, s uzorcima, čipkom, čistu satensku, tamnu… ali uvijek bi za hotel, apartman, kuću za odmor odabrala čistu bijelu posteljinu bez ikakvih uzoraka i čipke.

I vjerujte mi, nisam jedina. Zašto?

SANJA BISTRIČIĆ

Bijela pamučna posteljina najlakše se održava. Lako se pere na visokim temperaturama, može se iskuhati, izbijeliti, vrlo lako ispeglati. Bijela posteljina ne blijedi, na njoj se najmanje vidi zub vremena, a fleke se najlakše skinu (bez da se skine i boja). I možda najvažniji argument – ona u našoj podsvijesti asocira na nešto čisto. Upravo to su razlozi zašto gosti najviše vole spavati u apartmanima i sobama u kojima je bijela posteljina.

SANJA BISTRIČIĆ

Bijelu posteljinu moraš prati na 90, inače požuti i posivi. Bijela posteljina garancija je čistoće – vrlo često čete ćuti taj argument koji je zapravo razlog zašto i gosti i iznajmljivači za apartmane najčešće biraju bijelu posteljinu.

No, postoji puno razlika između tog bijelog?

SANJA BISTRIČIĆ

Nije svaki pamuk iste kvalitete, a kod posteljine vrlo je važna gustoća pamuka i broj niti po kvadratnom metru, vrsta tkanja, a kod ručnika gramaža…

Najčešći odabiri u luksuznijim apartmanima i kućama za odmor je bijela satenska i perkal posteljina.

SANJA BISTRIČIĆ

Saten, perkal? Je li sve to pamuk?

Saten i perkal su zapravo samo različiti načini tkanja, a zbog varijacija u položaju glavnih vertikalnih i potkalnih horizontalnih niti, tkanina dobiva različita mehanička i tehnološka svojstva te potpuno drugačiji izgled.

SANJA BISTRIČIĆ

Saten je način tkanja koji nastao u kineskoj provinciji Quanzhou, odakle su ga brodovi prekomorskih trgovaca nosili širom svijeta. Tkanina od svilenih vlakana posebnog gustog tkanja oduševila je cijeli svijet, a tada su Kinezi primijenili takvu metodu na pamučne niti i dobili izvrsnu jeftinu tkaninu sa sjajnom satenskom površinom koja imitira luksuznu svilu.

SANJA BISTRIČIĆ

Moderna tehnologija proširila je raspon satenskih tkanina. Danas postoji nekoliko vrsta, ovisno o gustoći, sastavu, obradi. No, zajednička crta svim satenima je da se tkanina praktički ne gužva, brzo se suši i ima vrlo visoku izdržljivost (čak do 300 pranja).

Prirodni saten je ekološki materijal, nije elektrificiran, propušta zrak i savršeno čuva toplinu, zbog čega je idealan za jesen i zimu, no bez obzira na to zbog njegovog atraktivnog izgleda mnogi ga koriste za apartmane.

SANJA BISTRIČIĆ

Druga luksuzna opcija je perkal.

Perkal je način tkanja izumljen u Indiji i često je riječ o tkanini od pamuka s iznimno malom količinom lana i ponekad poliestera.

SANJA BISTRIČIĆ

Perkal vrlo atraktivno izgleda i jako se lijepo pere i održava. Ima vrlo visoku otpornost na trošenje (rublje može izdržati do 1000 ispiranja), čuva svjetlinu boja, ne blijedi, prozračan je, diše… Vrlo je pogodan za alergiočare i daje ugodan taktilni osjećaj jer ne klizi… ali postoji ali – gužva se.

Posteljina od perkala puno će se teže peglati, što treba uzeti u obzir posebice ako sami održavate posteljinu.

SANJA BISTRIČIĆ

A kakvu posteljinu odabrati ako želimo atraktivan izgled i jednostavno održavanje?

Donja plahta može biti na gumicu ili klasična. Ako imate boxspring krevet ili kret s visokim madracem obratite pažnju na visinu plahte za madrac. Standardno plahte na dumicu su ili 24 ili 30 centimetara, ako želite uredan krevet, onda je sigurnije kupiti klasične ravne plahte, a ako je brzina i praktičnost prioritet, onda preporučamo plahte s gumicom.

SANJA BISTRIČIĆ

Za velike bračne krevete od 180×200 cm prava veličina popluna i navlaka je 260×200 cm ili 220×240 centimetara. Za krevet 160×160 uobičajen je poplun veličini 200×200 ili takozvani produljeni 200×220 centimetara.

Mnogi vole imati svoj poplun, pa se često u apartmanima sugerira imati dva odvojena popluna u dimenzijama 140×200 centimetara.

SANJA BISTRIČIĆ

I takvi odvojeni popluni mogu se složiti da izgledaju uredno. Evo par naših prijedloga namještanja kreveta:

I ja kraj kako popraviti dojam i stvoriti dojam luksuza?

S jastucima.

SANJA BISTRIČIĆ

Najlakši način stvaranje dojma hotela od 5 zvjezdica je da svaki gost ima po dva ili čak tri jastuka.

Jedan tvrđi, drugi mekši, treći dekorativni… zaista izgleda luksuzno.

I za kraj još jedna dilema?

Prirodni ili umjetni materijali?

SANJA BISTRIČIĆ

Zbog praktičnosti i bolje mogućnosti pranja i održavanja prednost dajemo miješanim materijalima.

Popluni, jastuci, zaštitna štep-deka, kompletna posteljina… sve se mora moći prati na 95 stupnjeva.

Također, na tržištu postoje topli i hladni popluni i jastuci, te oni za 365 dana. Prije konačnog odabira, razmislite u kojem periodu ćete ih najčešće koristiti te prema tome odaberite vrstu.

SANJA BISTRIČIĆ

Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta.

Ondje možete pratiti sva događanja oko kuće O’live Residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja je prolazila obitelj Kero postanu javna.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILA VAM JE: