Uredi koji su napravljeni da pristaju svima. Idemo u šetnju…

Grozno je kada živite u zgradi čiji su poslovni prostori godinama prazni i napušteni. Srećom, uvijek se nešto pomiče na bolje. Evo primjera jedne zgrade u Novom Zagrebu

Nekad davno živjela sam u zgradi koja je prizemnu etažu imala rezerviranu za urede i poslovne prostore koji su godinama zjapili prazni. Obljepljeni starim novinama s izbljedilim stranicama i nekim pričama i događajima kojima je odavno prošao “rok trajanja”. Na jednoj od tih stranica bila je simulacija stadiona Plavi vulkan i moj i Antin tekst iz Jutarnjeg lista…

Uvijek bi me uhvatila neka tuga. Tuga jer se mnogi projekti nikada neće ostvariti, a i zbog tog niza zapuštenih prostora u kojem bi vrlo rado da se otvorio supermarket, kiosk, voćarna, frizerski salon, kafić…

Samo pliz ne neki sa narodnjačkom glazbom ili ne neki opskurni s automat klubom…

Uglavnom, polako su se u toj mojoj bivšoj zgradi popunjavali prostori… Desetljeće nakon prodaje svih stanova. Valjda je to tako s lokalima i uredima, ako nisu blizu frekventnih šetačkih staza, dugo ostaju prazni…

Slična sudbina događala se i u jednoj zgradi u blizini Avenue malla u Novom Zagrebu. Poslovni prostor u poslovno stambenoj zgradi u Prilazu Vladislava Brajkovića stajao je napušten duži niz godina.

Investitor, tvrtka Šimad komerc – drvo Zagreb, prepoznaje potencijal tih prostora i angažira zagrebački ured NFO arhitekti na čelu s arhitekticom Katom Marunicom da mu naprave urede za najam.

Urede koje će biti moderni, atraktivni, funkcionalni, koji će biti jednako dobar dom i jednoj informatičarskoj tvrtki, ali i kreativnoj agenciji ili arhitektonskom uredu. Uredi koji će se moći iznajmiti kao jedan veliki integralni ured od 660 kvadrata ili iznajmiti ga nekoliko različitih tvrtki. Uredi koji će se svima svidjeti, posebno kada pogledaju kroz prozor… Btw o važnostima dobrog pogleda, uskoro ću vam napisati jedan poseban tekst (link dolazi uskoro).

Evo što sami arhitekti kažu o tom preuređenju:

“Investitor prepoznaje potencijal prostora koji se nalazi u kontaktnoj zoni s parkom u neposrednoj blizini različitih javnih sadržaja, Velesajma, Avenue Malla i Muzeja suvremene umjetnosti.

Kroz tri etaže prostire se suvremeno opremljen poslovni prostor maksimalno koristeći datosti lokacije, dvostranu orijentaciju i mogućnosti odvojenih ulaza za svaku etažu što povećava mogućnosti fleksibilnog korištenja. Svaka etaža ima sanitarni čvor, čajnu kuhinju te su međusobno povezane liftom.

Poslovni prostori su u potpunosti ostakljeni kako bi integrirali neposredni okoliš parka u ambijent ureda pružajući ugodno radno okruženje. Korištene su neutralne boje i prirodni materijali koji mogu primiti različite tipove korisnika i heterogene brandove.”

Projektni tim: Kata Marunica, Goran Rukavina, Marin Zidarević
Investitor: ŠIPAD KOMERC – DRVO ZAGREB d.o.o.
Izvođač: SDMS d.o.o.
Fotografi: Šimun Šitum, Marin Zidarević
Godina projektiranja: 2019
Godina izvedbe: 2020.
Kvadratura: 659 m2