Trenutak kada mijenjaš plan i prioritete

Ovo definitivno nije idealan trenutak za adaptaciju. Cijene i rokovi se produžavaju, sve kasni. No, kako preživjeti adaptaciju i u ovoj fazi? Mi smo se odlučili za “hibrid” adaptaciju. Evo o čemu se radi

Tjedan je proletio brže nego ikada. No ono što smo ovaj tjedan definitivno odlučili je da radimo kuću u dvije faze. Možda i tri ako bude bilo potrebno.

Naime, uhvatili smo nimalo idealan trenutak za preuređenje. Na tržištu je zapravo kaos zbog korone, nestašice materijala, kontejnera iz Kine, Sueza, Brexita… Sirovine kasne u tvornice diljem svijeta, mnoge tvornice imaju manjak radne snage i neke nove protokole u poslovanju. Paralelno s tim, u Zagrebu i okolici se dogodio i potres te svi nešto preuređuju, a zbog te veće potražnje, majstori su sve skuplji, a niti ih nema jer su mnogi još prije par godina otišli u inozemstvo… I sve to po zakonu spojenih posuda dovodi do toga da bi se ono što se događa u Americi, Kanadi, Kini, Njemačkoj, Italiji… i bez potresa prelilo na Hrvatsku. Da skratim, sve to zajedno uzrokovalo je da svi sa svime kasne i da su cijene više. I kad postoji opravdan razlog i kada ne postoji…

I baš zbog svega toga mi smo odlučili presložiti prioritete i napraviti malo drugačiji plan od onog inicijalnog.

Prije godinu dana, kada smo prvi put razgledavali kuću, impulsivno smo rekli: “ma obnovit ćemo samo najnužnije i useliti u kuću”. Onda smo počeli detaljnije razmišljati i projekirati te zaključili da je puno bolje rješenje malo se strpiti i odjednom napraviti sve radove koje treba. Najvažniji argument za tu opciju je – radit ćemo dvaput iste stvari, živjeti usred radova, a na kraju će nam sve doći puno skuplje nego da smo dogovorili popust na količinu.

U normalnom situacijama to je malo sporije, ali u konačnici puno bolje, brže i povoljnije rješenje.

I sve planove i projekte radili smo kao da sve radimo odjednom. Čak smo predvidjeli i solarne panele, novi krov i fasadu, sve.
I zašto smo odustali od tog dobrog plana?

A zato što život nije uvijek tako školski. Počelo se događati ono čega smo se pribojavali – s vremenskim odmakom korona kriza u kombinaciji s potresom počela je uzimati danak. A to je uzrokovalo kašnjenja i produljenje svih mogućih rokova dobave.

Čak smo i predvidjeli tu situaciju, tako da sam ja štreberski naručivala već kompletan namještaj, rasvjetu, pločice, parkete još na proljeće, prije no što smo formalno i kupili kuću. Sva sreća da smo to učinili jer sada imamo praktički sav namještaj i opremu, ali ono što nemamo su sve stvari za koje treba uzimati mjere ili je za njih trebalo napraviti detaljne projekte – grijanje i hlađenje, elektroinstalacije, prozore, ulazna i sobna vrata, kuhinju i ostali fiksni namještaj…

Uglavnom, ono što želim reći je da sada nisu baš neka školska vremena i da rok dobave 30 dana više ne vrijedi. I zato ako na proljeće planirate neku adaptaciju, već sada krenite sa svim projektima i odabirima. I naručujte stvari par mjeseci unaprijed, dajte si dovoljno vremena i istražite ponude, pogledate sve uživo, dogovorite detalje…

Čak i ako se iz objektivnih razloga sada ne mogu uzeti mjere i zaključati sve narudžbe, dobro je da imate sve nacrtano, odabrano i dogovoreno… Puno vremena ode na detalje.

I da se vratim na današnju temu. Iako je inače puno mudrije sve radove odraditi odjednom, mi smo odlučili projekt podijeliti u faze.

Prva faza događa se sada i ona uključuje izradu kompletnog projekta za sve faze, svu demontažu i sva rušenja te temeljni hardwork. Prljavi posao mora se odmah obaviti. Napravit ćemo svugdje nove podove i zidove, provući svugdje nove instalacije za grijanje i hlađenje, vodovod i odvodnju, jaku i slabu struju te nove prozore i vrata… Kada sve ugrubo napravimo, krećemo u dovršetak etaža koje nam trebaju za život i rad.
Potkrovlje ostavljamo za fazu dva. Naime, znate kako je… jedno vuče drugo. Da bi uredili potkrovlje, moramo mijenjati krov, dolaze kiše, majstora i vremena je malo… ajmo si ne raditi pritisak, još više ne produžavati rokove i ulaziti u nepotrebne rizike. U potkrovlju ćemo napraviti visoki roh bau, a sve dovršiti na proljeće. Da, morat ćemo zbog toga malo živjeti u prašini, ali možda to uspijemo i dobro tempirati, pa se radovi budu odvijali dok smo mi na proljetnim praznicima u Istri. To bi bilo idealno.

Faza dva uključivat će i novu fasadu, bolju izolaciju, nove ograde i uređenje okoliša, fotonaponske panele… a možda to bude i faza tri. :)

Podvukli smo crtu – sve što je vani i što se sada ne koristi ide u fazu dva ili fazu tri.

Zvuči užasno jednostavno, ali zapravo nije uopće. Morate sada raditi projekt, predvidjeti sve instalacije i pripremiti ih kao da sve izvodite u ovoj fazi, riješiti makar na papiru sve detalje, spojeve… a onda se dogovorite koji dio se sada ne izvodi.

To je teži put, ali u ovoj situaciji kada nedostaje dobrih majstora, kada se sve jako dugo čeka i kada rokovi ne vrijede, čini se mudriji.

Arhitektima je ovo hell jer stalno moraju nešto mijenjati, dorađivati i biti na stand-byu, ali sva sreća da doma imam izvrsnog arhitekta koji pedantno ima sve pod kontolom.

Pedantno, ali s podočnjacima. No, trenutno nisam ni ja puno bolja. Od idućeg petka počet ću vam pričati o odabirima sustava grijanja i hlađenja, prozorima, vratima, pločicama, parketima, betonima, sanitarijama…