Trendovi u interijerima za 2022.

Iščitala sam gomilu tekstova na ovu temu – evo zaključaka što je “in” u svijetu interijera

Svaki početak godine donosi svoja predviđanja i trendove. Željeli mi to priznati ili ne, korona je jako utjecala i na svijet interijera. Prošli smo sve faze – od lockdowna i zatvorenosti kod kuće, do žudnje za prirodom, radu od kuće, potrebe da nešto značajno promijenimo u svojim životima i da osvježimo svoj dom.

Mnogi prodavači namještaja bilježe rekordne poraste prometa. I to potpuno neočekivano. Kada je krenula korona malo tko je mislio da će ljudi razmišljati o kupnji novog kauča, kreveta, o novoj vrtnoj garnituri te uređenju kupaonice.

DOMKAPA

No, to se dogodilo. Što zbog potresa, a što zbog dužeg boravka kod kuće, dogodio se val makeovera – gotovo svatko je u posljednje dvije godine nešto preuredio u domu ili vikendici (ili planira), a još važnije, postali smo svjesni koliko je udoban dom važan. Za odmor, rad, multitasking žongliranje između poslovnog i obiteljskog života, no i za boju produktivnost, raspoloženje, psihički i mentalni mir.

I upravo zbog toga – kada bih s jednom riječju trebala opisati kakvi će biti trendovi u svijetu interijera – odgovor bi bio “udobni”.

DOMKAPA

Udobnost, mir, prirodnost, jednostavnost, naš komadić raja… A kako se to odražava na materijale, boje, teksture, oblike, rasvjetu?

PRIRODNI MATERIJALI

DOMKAPA

Jedan od važnih trendova za 2022. godinu je pobuna protiv neodrživih materijala. Svijet dizajna interijera sada traži alternativu jeftinom i neodrživom namještaju. Na tržištu je niz novih materijala dobivenih recikliranjem i ponovnom upotrebom nekih starih građevnih materijala. Recycle, reuse… Pojavljuju se primjerice stolovi i ormari napravljeni od starih drvenih vrata, parketi od starih drvenih greda, outdoor tekstili od PET boca i plastike… Uz to, ponovno je u modi dugotrajniji, a samim time i skuplji namještaj.

Kad kupite stolac od par stotina ili tisuća eura, malo je vjerojatno da ćete ga baciti za par godina. Ako vam i dosadi, prodajte ga… Naime, sve aktivnije je i tržište rabljenog second hand namještaja… (Btw, Ikea čak i otkupljuje vlastiti stari namještaj).

SVJETLINA I PROZRAČNOST

DOMKAPA

Prošla i pretprošla godina podsjetile su nas da moramo više cijeniti prirodu te koliko je ona važna za naše fizičko i psihičko zdravlje. I upravo zbog toga, dnevna svjetlost i svjež zrak jako su “in” – dakle, velike staklene stijene, veliki prozori, krovni prozori, puno dnevne svjetlosti koja se reflektira i ulazi u prostor…

BOJE

DOMKAPA

U trendu su svjetliji tonovi, prozračniji namještaj, refleksije koje pojačavaju osjećaj laganosti, prostornosti…

Da, veliki comeback doživjet će bež boja, ali i svi ostali zemljani tonovi – od boje pijeska, gline, terakote, svih tonova cigle, do boje kakoa, ambre, ebanovine…

MATERIJALI

DOMKAPA

Da, sve što je prirodno inspirira i nadahnjuje. Kao da pokušavamo pripitomiti komadić prirode u svoj kućni komadić raja.

Od materijala i u 2022. među najpopularnijim bit će koža, keramika, mramor, terakota, travertin, a koristit će se na svim područjima, od pozadinskih ploča do kade, namještaja i ukrasnih predmeta. Sirova, porozna, nesavršena priroda ovih organskih materijala dodaje dubinu, dušu i vizualnu intrigu istovremeno oponašajući smirujući, regenerativni ambijent na otvorenom. Ovaj povratak prirodi također je potaknuo zanimanje za velika stabla kod kuće, od elegantne crne masline do južnjačkih magnolija – kažu stručnjaci.

TEKSTURE

DOMKAPA

Kad su teksture u pitanju, pravilo je “više je više”. Koža, kamen, keramika, staklo, dašak mesinga, drvo…

Jako su popularni prirodni materijali koji pokazuju karakter i wabi sabi nesavršenost. Sirovost, poroznost, grubost, prirodnost, s druge strane glatkost, profinjenost, krhkost…

OBLICI

Oblost, zakrivljenost, zaobljenost… jako podsjeća na udobnost. “In” su interijeri i komadi namještaja u kojima se osjećate kao da vas je netko zagrlio…

Takvi komadi namještaja stvaraju dojam ugode i udobnosti te stvaraju dojam veće prostornosti…

DOMKAPA

STIL

Industrijski stil, art deco, boho… nula bodova. Stil koji će dominirati 2022. je utišana i udobnija verzija minimalističkog stila koji je bio popularan u svijetu krajem 80-ih i 90-ih godina. Prizvuk minimalizma, ali na neki topliji i ugodniji način s ponekim detaljem koji podsjeća na naslijeđe Ettore Sottsassa.

DOMKAPA

Što je sve out, ispričat ću vam za par dana, a sada uživajte u fotogaleriji portugalskog proizvođača namještaja Domkapa, nove zvijezde na dizajnerskoj sceni čiji se namještaj uklapa u sve kriterije “in” namještaja.

Wordpress Gallery Plugin Free