Tapete su se vratile i izgledaju bolje nego ikad

Možda vas podsjećaju na dnevne boravke sedamdesetih godina, no danas dolaze u sasvim novom ruhu i fenomenalne su…

Kada smo useljavali u stan u kojem danas živimo stan je bio u potpunosti obljepljen u tapete. Od poda do stropa, od zida do zida. Apsolutno sve. U stranu je bilo užasno vruće, imala sam osjećaj da ti zidovi ne dišu od tih slojeva vinyla, ljepila, papira…

Kada smo počeli guliti zidove shvatili smo da ispod jednog sloja, ide drugi, pa treći, pa četvrti… Nabrojali smo 11 različitih uzoraka tapeta. Bez zafrkancije.

Ananbo

Tada sam rekla. Nikad više. Nema šanse da opet u stan dođe i jedna tapeta.

Ananbo

No, tapete su nam se vratile u modu. Došle su nekako tiho, ali u potpunosti zavladale zidovima koji mi se sviđaju.

Ananbo

To više nisu one stare dosadne rolo-tapete s malim cvjetićima, prugama i ponavljajućim uzorcima, nego “statement” tapete koje postaju glavni detalj u prostoriji.

Wall&Deco (The Elusive Otter)

I zato, naučila sam se. Nikad ne reci nikad.

Texturae

Ja sam u intenzivnoj potrazi za tapetama.

Zaboravite na dizajn koji smo viđali u bakinom boravku, vrijeme je za prava mala remek-djela na zidovima. One više neće „ugušiti“ prostor, već donijeti potrebno osvježenje, ali i napraviti odmak od izgleda standardnih, klasičnih interijera.

Wall&Deco (Serena Confalonieri)

No, osim drugačijeg izgleda, one su napravljene od potpuno drugačijih materijala nego nekad, tako da ih je moguće odlijepiti i nekoliko puta iskoristiti (barem tako tvrde proizvođači).

Wall&Deco (Lorenzo De Grandis)

Danas se tapete uglavnom rade od vinyla, platna odnosno canvas papira te fiberglasa, i zapravo ne kupujete više role nego kompozicije – slike koje želite aplicirati na zid.

Skinwall

A da ne spominjem da tapete koje su napravljene od fiberglasa možete aplicirati na fasade, u tuševe, saune…

Wall&Deco (GUPICA)

Naravno da su skupe i da jedan zid u tapeti bez problema košta 1000 eura.

Komar

No, ipak, postoji dobra vijest. U modi su tapete koje ne zauzimaju cijele zidove, nego se postavljaju samo na neke zanimljive dijelove ili manje zidove.

Ananbo

Dok se ne odlučim za koju ću iskeširati novac, pogledajte nove kolekcije nekih od zanimljivijih proizvođača tih tapeta nove generacije.

Wall&Deco (DEBONADEMEO)

Među favoritima su mi brendovi Ananbo, Wall&Deco, Texturae, Skinwall, Komar… ali i neki znatno povoljniji brendovi s Etsyja poput Betapeta i Wallpappers4beginners.