Skandinavska vila, hrvatske fotelje. Ponosni.

Ova vila u predgrađu Stockholma čisti je hedonizam, a kada vam kažem da su u njoj hrvatske fotelje made by Prostoria u Svetom Križu Začretju i mladi dizajner Simon Morasi Piperčić, onda je to priča koja zaslužuje pažnju

Kada se u Skandinaviji u luksuznoj vili koju projektira poznati švedski arhitekt, umjesto Fritza Hansena, i dizajnerskih velikana poput Arne Jacobsena, Vernera Pantona ili Hansa Wegnera nađe Prostoria, hrvatska tvrtka iz Svetog Križa Začretja i ime mladog hrvatskog dizajnera Simona Morasija Piperčića, tako ja otprilike zamišljam uspjeh. Potvrdu da si nadišao okvire i ušao u prvu liniju dizajnerske lige proizvođača.

James Silverman

Upravo to se ovih dana dogodilo Prostoriji kada je ova kuća koju potpisuje švedski arhitekt Andreas Martin-Löf Arkitekter objavljena u vodećim svjetskim magazinima i portalima za interijere, arhitekturu i dizajn.

James Silverman

– Ma naravno da smiješ objaviti, ali znaš i sama da nam to nije prvi put, smije se Tomislav Knezović, direktor Prostorije na čijem sam Facebooku sasvim slučajno vidjela ovu sjajnu vijest. No, naravno, znam da je bilo i da će biti takvih situacija, o nekima smo i pisali, ali svejedno, čini mi se užasno važno pohvaliti taj i sve takve uspjehe i reći zaista sam ponosna da se “borimo” s najjačima i pobjeđujemo.

James Silverman

A zašto najjačima? Evo, pogledajte malo kuću, meni je izvrsna. Čisti hedonizam.

James Silverman

Kuća se inače nalazi na parceli od 6 hektara iznad kanala u stockholmskom arhipelagu. Na parceli koju je originalno posjedovao ugledni švedski ugostitelj i na kojoj je 1917. godine napravljen toranj/posmatračnica u kineskom stilu, a toranj je dograđen 1960-ih s jednokatnim aneksom koji je bio građen u tipičnom stilu luksuznog stanovanja 60-ih godina, ukratko, “James Bond style house”.

James Silverman

Nova kuća, dovršena prije dvije godine, zapravo pomiruje ta dva stila te djelomično preuzima neke arhitektonske elemente kineskog tornja i aneksa iz ’60-te. Betonsko postolje na kojem “leži” nova kuća ima bočna zakošenja od 5 stupnjeva, kao i potporni zid bazena – preuzet element kineskog tornja, a veza sa internacionalnim stilom 60-ih više je nego očita.

James Silverman

No, možda puno važnije je reći da je kuća smještena na strmom terenu, te postavljena i dimenzionirana da ne narušava dominaciju tornja i vizure. I možda još važnije – svi konstruktivni i ostali građevinski elementi su trebali biti dimenzionirani tako da ih je moguće ručno prenijeti do lokacije.

James Silverman

Prozori i vrata, dijelovi nosive čelične konstrukcije, obloge od šperploče za fasadu i interijer, sve je pripremljeno u obližnjim radionicama i preneseno na gradilište, jedino su potporni zid bazena i betonsko postolje izliveni na licu mjesta pumpajući beton s najbliže ceste.

James Silverman
Materijali: čelična konstrukcija s oblogom od šperploče, mramor, mesing, staklo. Donja etaža: ulaz, spavaća soba, kupaona i sauna; gornja etaža: dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonom, s jedne strane terasa, a s druge bazen s infinity preljevom. Evo tlocrta bit će puno jasnije o čemu pričam…
 Evo i galerije fotografa Jamesa Silvermana.

 


 

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom Prostoriom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Media Grupe.