Prirodno, minimalistički, neobično, a toplo. Idemo kod Ingrid

Ingrid nam je otvorila vrata svog doma u okolici Čakovca i pokazala “lebdeći bor”

Postoje ljudi koji godinama neće promijeniti ni jedan jedini detalj u stanu. Ponekad imam osjećaj da je u tim stanovima vrijeme stalo ili da ide nekim paralelnim tokom. S druge strane, ima i onih koji nikada ne miruju. Svaki put kada dođete u njihov dom, dočekat će vas nešto novo. Drugačiji raspored, nova boja zidova, druga kutna garnitura, nove stolice, kuhinja…

U tu drugu skupinu spada Ingrid Jančec. Ingrid već godinama pratim na Instagramu i uvijek mi je zanimljivo vidjeti kako se njezin dom mijenja, sazrijeva, preobražava…

Od industrijsko-cozy doma, pretvorio se u minimalistički, elegantni, a istovremeno topli dom.

Kako se uspijevaš suzdržati i naći mjeru pri božićnom dekoriranju? Većina nas pretjera s kuglicama, zelenilom, dekoracijama… – pitam ju.

– Tajna je u tome što zaboravim na mnoge stvari koje imam. Naime, božićne dekoracije držim u kutijama ispod kauča i nikada ih sve ne otvorim – smije se Ingrid i otkriva nam da u njezinoj obitelji postoji duga tradicija božićnog dekoriranja, a ona uvijek započinje s rečenicom: “I što ćemo ove godine smisliti za Božić?”

– Moja mama svake godine za Božić smisli neke nove drugačije dekoracije, a tu ljubav prema instalacijama, cvijeću i dekoriranju, prenijela je i na mene – kaže Ingrid, dodajući kako joj se roditelji bave cvijećem, tako da u njezinom domu nikada ne nedostaje cvijeća i zelenila.

– Bor uvijek donese moj tata, najčešće je to nordijska jela ili plava smreka. Svake godine stavimo je na neko drugo mjesto u domu i za nju odaberemo drugačije ukrase. No, evo već dvije godine zaredom, bor nam visi sa stropa – smije se Ingrid, pokazujući nam njezin “lebdeći bor”.

– Prije nekoliko godina stavili smo ljuljačku u dnevni boravak. Kada mi je to dosadilo bilo je pitanje hoćemo li zadržati tu kuku ili da i nju maknemo? Odlučili smo je zadržati i to je postalo mjesto za razne viseće instalacije i dekoracije tijekom cijele godine – kaže Ingrid, dodajući kako su tako došli na ideju da na tu kuku ovjese bor.

– To je dosta zahtjevan posao i za taj dio zadužen je moj suprug – kaže Ingrid, dodajući kako je njezin suprug zaslužan i za mnoge druge DIY projekte u domu – izradu stolova, kuhinje, ormarića…

– Suprug je stolar i izrađivao je namještaj za jahte, za što treba puno znanja i različitih vještina, a i on, kao i ja, jako voli lijepe interijere. Jedan drugog potičemo da stalno nešto mijenjamo u domu. Kod nas je stalno neka akcija – smije se Ingrid, dodajući kako se njihov stan od 130 kvadrata nalazi u obiteljskoj kući te da su ga u 16 godina već nekoliko puta adaptirali i kompletno promijenili.

– Nedavno smo napravili novu kuhinju, a do sada smo imali već sigurno 5-6 različitih kombinacija stolova i stolica, garnitura za sjedenje… Stalno nešto smišljamo i mijenjamo, a većinu stvari izradimo sami ili preuredimo postojeći namještaj – kaže Ingrid, dodajući kako često namještaj premiješta u druge dijelove doma ili daruje prijateljima….

– Uživamo u tim promjenama i stalno smišljamo nove. Primjerice, uskoro ćemo preurediti ovaj zid na kojem je televizor – kaže Ingrid koja je s nama podijelila nekoliko slika prethodnih Božića.