Priča o D televizoru

Neformalni vodič kroz nove tehnologije. Što danas znači kupiti televizor i što OLED, UHD, Ambilight… znače u praksi

Nakon 7 godina opet smo nabavili TV. Znam da to mnogima zvuči nevjerojatno, ali život bez televizora je jako cool.

Sanja Bistričić

Ideš više u kino, na cuge s prijateljima… umjesto raznih serija i realityja večeri provodiš razgovarajući, šetajući, lamentirajući na balkonu uz čašu pjenušca… Divan lifestyle. A onda su došli klinci… Prvih par godina večeri provedeš tako da se skljokaš zajedno s njima od umora, a zatim im pokušavaš što više ograničiti minute provedene pred ekranom.

Sanja Bistričić

A onda shvatiš da djeca rastu – ne želiš da se tvoje dijete osjeća kao onaj mali klinac iz filma Sve o jednom dječaku. Znamo svi kako školarci znaju biti nemilosrdni, i ne želim im priuštiti da se osjećaju odsječeno jer oni jedini ne znaju za neku seriju, film ili reklamu koju klinci komentiraju. Bez obzira na to što znamo da je to glupo.

Sanja Bistričić

A i realno, moj glavni argument – da ne želim imati TV jer ih tako štitim od prevelike izloženosti ekranima – postao je besmislen jer zapravo je svejedno na čemu gledaju filmiće i igraju igrice. Da li je to mobitel, tablet, laptop, komp ili TV… sve je to ekran. A kad je već tako, onda bar neka gledaju sadržaj na kvalitetnom ekranu i uz vrhunsku sliku.

Sanja Bistričić

TV zadnji put smo kupovali prije 10+ godina. Od tada do danas promijenilo se sve! LED televizori i HD postali su prilično standardni mainstream, a danas više nitko ni ne gleda televiziju tako da kupi Max TV ili nešto slično i bira televizijske programe kada postoji  Netflix, HBO, Youtube i kompletan internet.

Sanja Bistričić

Što se danas uopće isplati kupiti? Moj suprug, naravno, odmah ima spreman odgovor objašnjavajući mi OLED tehnologiju, 4K UHD, Ambilight, Smart Android TV, Dolby Vision, Dolby Atmos…

Sanja Bistričić

Iskreno, ja sam u duši malo geak, volim nove tehnologije i veselim se njihovim novim mogućnostima, no ipak, brine me ono što mi govori – radi bolje rezolucije standard je da su televizori sve veći u odnosu na udaljenost gledanja.

Sanja Bistričić

Bojažljivo govorim: ne želim da nam TV dominira dnevnim boravkom, želim da se dobro uklopi u prostor i da je što manje invazivan. Dakle, da je lijep, tanak, elegantan, da izgleda kao crna slika…

Sanja Bistričić

Nije ni minuta prošla, već čujem…

Sanja Bistričić

Može, ovako nešto? Ovaj ti i mijenja boje, ovisno o slici koja se na njemu prikazuje – pita me suprug, pokazujući mi Philipsove Ambilight televizore.

Sanja Bistričić

Ovaj je stvarno lijep. Gledamo performanse, statistike, ocjene, reviewe… i zaista ovaj model svi hvale – i struka i dizajneri.

Sanja Bistričić

Naime, ovaj naš model Philips 55OLED854 dobio je čak 4 nagrade, od toga su 2 dizajnerske – Red Dot winner za 2019. i iF award. Naravno da je to u mojoj glavi mali jezičac koji prevaže…

Sanja Bistričić

I stiže nam kući. I zaista mi je jasno zašto je u tako kratko vrijeme pobrao toliko nagrada – užasno je tanak, elegantan, s minimalističkim postoljem i slikom posve do ruba… Velik, a ne dominira prostorom. Uzimamo daljinski i tajac…

Sanja Bistričić

Ima zaista savršenu sliku.

Sanja Bistričić

Slika na HD-u kod mojih doma je smiješno pikselasta naspram 4K, a OLED tehnologija omogučava uistinu savršene boje i kontraste – crna je zaista crna, a i sivih nijansi ima više od 50…

Sanja Bistričić

Dolazi mi sestra i govori: ‘Ajme, izgleda mi kao da ispred našeg TV-a imamo tanku sivu zavjesu’.

Sanja Bistričić

Smijemo se, ali istina je, slika je toliko realna i bistra, da je to uistinu zapanjujuće.

Sanja Bistričić

Ista stvar je i sa zvukom. Ok, živimo u zgradi s lošom zvučnom izolacijom, a i klinci idu prilično rano spavati, pa se ne usudimo baš nagariti mjuzu. Ali kad čovjek stavi slušalice, zaista je zvuk fantastičan. Bez ijednog šuma. Bistar, realan, topao. Znam, to je više do slušalica nego do TV-a… a i one su priča za sebe.

Sanja Bistričić

Ove bežične Philips slušalice čim ih stavite na glavu automatski se spoje s TV-om, pa glasnije možete slušati TV kad svi spavaju, a čim ih stavite na bazu, automatski se i pune. Show.

Sanja Bistričić

Moja trenutno najdraža igračka je Ambilight – boje se mogu mijenjati prema slici na ekranu, prema ritmu, boji, sadržaju koji gledate… a postoji čak varijanta da svijetli u bojama zastave kad se igra utakmica. Evo vidite kako to izgleda kada na primjer uključite Francusku.

Sanja Bistričić

A naravno ima i Hrvatska, Bosna i Hercegovina…

Sanja Bistričić

Super je i party mode koji daje posebno svijetlo koji podsjeća na rotacije disko kugle, a  intenzitet, saturaciju i boje možete regulirati, pojačavati, smanjivati, ali i ugasiti. Ili koristiti Ambilight i kada je TV ugašen, kao jednu lijepu nevidljivu zidnu indirektnu lampu.

Sanja Bistričić

Zanimljiva je opcija Google pomoćnika s uslugom Alexa. To u prijevodu znači da ne morate na daljinskom upisivati nazive filmova i mijenjati programe, nego je dovoljno da mu kažete što želite.

Sanja Bistričić

Nowness residence – moja je omiljena naredba, a super je što TV možete spojiti s telefonom i kompjuterom te na njemu gledati fotke i koristiti ga kao ogromni – u mom slučaju 55-inčni ekran na kojem uređujem Dblog.

Sanja Bistričić

Sjedim, gledam i razmišljam koliko su se stvari promijenile u 7 godina. Tehnologija stvarno ide brzo naprijed, baš me zanima što će sve smisliti za idućih sedam godina.

Uživajte u fotkama Sanje Bistričić…