Nika Zupanc: ‘Volim kada za mene kažete – naša dizajnerica’.

Prije 10-ak godina njeno ime odjeknulo je svjetskom dizajnerskom scenom, kao prva produkt dizajnerica s ovih naših područja koja radi za Moooi, Moroso, Dior… Što danas radi Nika Zupanc? Posjetili smo je na otvaranju izložbe u Zagrebu

Stiže mi poziv za izložbu stolaca poznate slovenske dizajnerice Nike Zupanc. Njezino ime sredinom 2000-tih odjeknulo je svjetskom dizajnerskom scenom, uslijedili su angažmani u Milanu, suradnje s velikim svjetskim brendovima. Svi su se zaljubili u Niku i njezin elegantan ženstveni dizajn… Što danas radi ta dizajnerica?

NIKA ZUPANC

I sasvim slučajno dobivam poziv na mail za izložbu njezinih stolaca u City Plazi u Zagrebu. Riječ je o izložbi koja je nakon ljubljanskog Muzeja za arhitekturu i dizajn (MAD) doputovala u Zagreb.

SANJA BISTRIČIĆ

Sramežljivo pitam organizatoricu Tomislavu Blatnik iz tvrtke Samsic ima li šanse da na otvorenje navrati i autorica Nika Zupanc, unatoč epidemilološkim mjerama koje se stalno mijenjaju?

Ima. Dolazim na dogovoren susret jednako sramežljivo kao dizajnerica Nika Zupanc.

Naime, često mislimo da su velika imena arogantna, nedostupna, ekstavagantna, no zapravo se uvijek pokaže istinito da što je čovjek veći, on je i normalniji, jednostavniji, ali i fokusiraniji na svoj posao i bitne stvari u životu.

To je bio moj prvi dojam Nike Zupanc, dizajnerice kojoj se netom nakon završenog studija dizajna u Ljubljani i izlaganja na Salone Satellite na Salone del Mobile dogodilo ono što brojni mladi dizajneri sanjaju – zamijetili su je Marcel Wanders i Patricia Moroso.

Moooi i Moroso velika su dizajnerska imena, a uslijedile su suradnje s Rossanom Orlandi, brendom Se, Ditre Italia, Gorenjem, Nodusom, Natuzzijem, brendom Qeeboo…

Naime, Nikini ikonički stolci Miss Dior, lampe Cherry i X Chair koji su bili dio Moooieve kolekcije odnedavno se redizajnirani od strane same dizajnerice i mogu se naći po znatno povoljnijoj cijeni. Naime, brend Qeeboo inzistirao na jednostavnijim i povoljnijim materijalima, tako da se njezine stolice sada mogu nabaviti već za 200-tinjak eura.

SANJA BISTRIČIĆ

– Uvijek se trudim raditi u sinergiji s proizvođačem i osmisliti proizvod koji prati njihove tehnološke mogućnosti – kaže Nika Zupanc.

– Od svakog proizvođača s kojim radim puno naučim i teško mi je reći na koju sam suradnju ili na proizvod najponosnija. Najdraži projekt mi je uvijek onaj na kojem trenutno radim jer se na njega maksimalno fokusiram – kaže Nika dodajući kako je proteklih nekoliko godina blisko surađivala s Natuzzijem, za kojeg je napravila divnu ženstvenu kolekciju namještaja.

– Moja inspiracija za ovu kolekciju je bilo more. I to naše Jadransko more – slovensko, hrvatsko, talijansko. More koje nas spaja, povezuje s prirodom, opušta, liječi – kaže Nika inače strastvena surferica koja ljeta provodi u Hrvatskoj, i to surfajući.

– Na moru u Hrvatskoj provedem svake godine dva-tri mjeseca. Obožavam Dalmaciju i po njoj je dobio ime i jedan moj stolac – kaže Nika dodajući kako inspiraciju za svoj rad pronalazi u prirodi, često i šetnji po rt Kamenjaku.

(Ja kao rođena Puležanka naravno da sam odmah u kadrovima ovog divnog videa primijetila Porer i divne plaže rta Kamenjak).

– Emocionalna sam i teško mogu vidjeti išta dobro u svim ovim stvarima koje nam se događaju. Jedva čekam da se vratimo u normalno te da ponovno putujemo, živimo punim plućima, družimo se, stvaramo – kaže Nika koja željno iščekuje rujansko izdanje Salone del Mobile za koje nam priprema nešto sasvim novo i jako zanimljivo.

Do tada njezine radove možete pogledati na izložbi u prostoru City Plaze u Zagrebu, zgrada B2. Izložba je otvorena radnim danom od 11 do 17h, a ulaz je slobodan.

Uživajte u radovima Nike Zupanc. Za otvaranje fotogalerije izložbe i Nikinih radova kliknite na sliku ispod.

Wordpress Gallery Plugin Free