Napokon kava kao u kafiću. Bili smo na testiranju kave u Nespressu

U novom Nespresso boutiqueu saznala sam sve što nisam znala o kavi, vrstama, blendovima, aparatima… ali i u čemu sve griješim pri pripremi kave

Obožavam kavu. Nikada mi ni jedan dan ne može proći, a da ne popijem barem dvije, tri šalice. Produženi espresso bez šećera i mlijeka. U kafiću s malo mlijeka… to su moje najčešće kave.

SANJA BISTRIČIĆ

No, tijekom godina mijenjao se moj ukus, a periode u svom životu mogu čak razlikovati po kavi koju sam najčešće pila – od perioda specialty coffeea s malo mlijeka do perioda studentske turske kave u šalici od 2,5 dl i hrpe mlijeka. Od velikog macchiata s dva šećera, bijele kave, pa čak i kave sa šlagom. Da, kava sa šlagom bila je moja prva kava u životu i neka adolescentska inicijacija “zrelosti” kada s gustog sa šlagom, prelaziš na kavu sa šlagom…

SANJA BISTRIČIĆ

Zašto sve ovo pričam? Zato što sam nedavno bila pozvana na vođenu degustaciju kave u novi boutique Nespresso i saznala puno zanimljivih stvari o kavi, okusima, mirisima, aromama, vrstama Arabika, Robusti, blendovima, održavanju aparata, kremi… ali i činjenici da već godinama potpuno krivo pijem kavu.

SANJA BISTRIČIĆ

Da, i to je moguće. Naime, kavu ne miješam žličicom, računam da to nije potrebno jer u nju ne stavljam šećer. No, to je potpuno krivo. Kavu treba promiješati kako bi joj se ravnomjerno rasporedila njezina prirodna krema. U toj kremi je obično aroma koju treba razmiješati po cijeloj tekućini.

SANJA BISTRIČIĆ

No, ok… krenimo od početaka. Na ulazu u novi Nespresso boutique u Ilici 19 dočekuje nas voditeljica Nespressa i objašnjava koncept prostora.

SANJA BISTRIČIĆ

– U prednjem dijelu su noviteti, aktualnosti i promocije. Tu ćete primjerice pronaći naše nove okuse kave, nove aparate za kavu, često i neke sezonske promocije. U prednjem dijelu je i prepoznatljiv zid sa svim našim okusima kave. Za sada imamo 35 okusa iz 11 zemalja, odnosno 110.000 uzgajivača koji su uključeni u AAA program – od Brazila, Meksika, Kolumbije, Etiopije, Gvatemale, Kenije, Indije, Indonezije, Nikaragve… Sve te naše kave koriste ili kao single origin kave ili kao blend, odnosno mješavine, a osim njihovog porijekla i načina dozrijevanja važan je način prženja i recepture koje ih uvijek čine istima. Kada god kupite neki okus, sada ili za 5 godina, on će uvijek i svugdje u svijetu biti isti – kaže mi voditeljica polako me uvodeći u svijet Nespressa.

SANJA BISTRIČIĆ

– U središnjem dijelu prostora je zeleni zid napravljen od prirodnog dehidriranog bilja, a u stražnjem dijelu boutiquea je punkt za reciklažu kapsula, aparati, šalice, razne kave i ono najslađe – bar za isprobavanje novih okusa – objašnjava mi voditeljica Nespressa, brenda koji je u za sada u Hrvatskoj prisutan tek u 2 dućana.

SANJA BISTRIČIĆ

Ma zapravo, Nespresso je hit gdje god se pojavi. Da li je to divan dizajn, široki izbor različitih kava i okusa, George Clooney kao njihov ambasador, njihova konstantna briga o održivosti i okolišu… ili sve zajedno, nemam pojma.

SANJA BISTRIČIĆ

No, zato danas pričamo o stvarima koje mi se čine presudne – dizajn, kvaliteta i održivost.

– Poznato je da aluminijska ambalaža najbolje održava svježinu i aromu i zato su naše kapsule od 80% recikliranog aluminija. Na čak 100.000 mjesta u svijetu postoje naši punktovi za reciklažu gdje možete odložiti iskorištene kapsule. Na našem reciklažnom punktu u Ilici tako primjerice na ekranu možete vidjeti što će se recikliranjem vaših odloženih kapsula izraditi. U planu je da sve kapsule budu u potpunosti reciklažne te da naš otisak bude što manji, praktički nula – objašnjavaju nam u Nespressu, dodajući kako 80 posto recikliranu aluminijsku ambalažu za sada imaju kapsule iz serije Master Origins te nove linije World Explorations.

SANJA BISTRIČIĆ

– Nova World Explorations linija posebno će se svidjeti ljubiteljima produženih kava jer za razliku od uobičajenih 40 ml, lungo kava ima 110 ml. Ovu liniju čine popularne Lungo kave koje su posebno inspirirane gradovima – Cape Town, Tokio, Stockholm, Beč, Šangaj i Buenos Aires. Svaka od tih kava živopisno oslikava kulturu uživanja u kavi u tom gradu i podneblju. Svaka je posebna mješavina okusa i aroma koji su tipični za to podneblje. Kakvu kavu volite? – pita me voditeljica.

SANJA BISTRIČIĆ

– Trenutno sam u fazi da volim duže kave slađih i aromatičnijih nota. Volim osjetiti aromu kave, a ne šećer i mlijeko, zato ju i pijem samu. No, ne volim previše kofeina. Volim kada u kavi mogu uživati i u popodnevnim satima – govorim.

SANJA BISTRIČIĆ

– Onda je za vas kava Vienna Linizio Lungo koja odaje počast receptima bečke kave, spajajući slatke brazilske i kolumbijske Arabike, koje su naši stručnjaci blago ispržili da pojačaju sladne i aromatične note – kaže i da daje mi šalicu ukusno pripremljene kave sa savršenom kremom.

SANJA BISTRIČIĆ

– Baš ste pogodili i super je ispala krema…

– To je naših legendarnih 19 bara. Pritisak mora biti jak i on stvara tu kremu. Zna se dogoditi i da je aparat pun kamenca pa zbog toga slabije radi. Primjerice naša zagrebačka voda je tvrda i nakon svakih 300 kapsula trebalo bi očistiti kamenac. Inače, u gradovima s mekšom vodom je to potrebno učiniti nakon 600 kapsula. No, čišćenje kamenca je vrlo važno ne samo zbog održavanja aparata, nego i zbog okusa….

SANJA BISTRIČIĆ

– Zar kamenac kavi mijenja okus?

– Da, naravno. Uvijek nakon upotrebe ispraznite spremnik za vodu. Tako se kamenac neće uspjeti puno spustiti i sedimentirati u aparatu – objašnjavaju mi.

– Hvala na savjetu. No, jel’ istina da kod Nespressa zapravo aparat nije toliko važan. Odnosno da će istu kavu napraviti i aparat za 800 kn i onaj od 2500 kn.

SANJA BISTRIČIĆ

– U suštini da. Kava uvijek dolazi iz kapsule i njezina aroma ovisi o mješavini i vrsti kave koju ste odabrali. Aparati se razliku po funkcijama, tako da neki mogu raditi Cappuccino, Latte Macchiato, Mochu… a neki samo običnu kavu. I naravno razlika je u kapacitetu, veličini, dizajnu… – objašnjavaju mi, dodajući kako je Nespresso svijet za sebe – sve je na izgled tako jednostavno, a zapravo puno sitnica koje čine razliku…

SANJA BISTRIČIĆ

Uživajte u ambijentu, a s popuštanjem epidemioloških mjera, Nespresso će imati opciju kušanja kave i za građanstvo.

Za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod…

Wordpress Gallery Plugin Free