Monade. Nova adresa gdje stanuje umjetnost

Idemo u Jelsu 757, multifunkcionalni prostor gdje ćete naći i okusiti divne stvari

Ne čini monade. Koliko puta ste to u životu čuli? Ja puno puta, posebice kao dijete. Iz tog razloga jako me zaintrigirao što se skriva iza prostora s tim imenom.

– Monade je uistinu prostor gdje se “rade monade”. I one “zabavne ludosti” na koje se misli kada se ta riječ koristi u primorskom žargonu, ali i one filozofske: “monada je nedjeljiv sastojak materije”.

U ovoj našoj priči Monade je showroom divnih stvari i ideja kojeg su pokrenuli vlasnica kreativne agencije Karmen Krasić Kožul i arhitekt Zdravko Krasić. Monade je prodajno mjesto koje turistima nudi nešto uistinu unikatno, kafić sa specialty kavom, mjesto za radionice, sastanke, ugodne razgovore između ljubitelja umjetnosti. Monade je mjesto gdje se susreću turisti, umjetnici, dizajneri, arhitekti, mještani koji navrate na kavu…

– Ideja se rađala godinama. Zapravo, još davno je moja baka maštala o tome kako će u ovom prostoru otvoriti mjesto gdje će posluživati doručke. Moj djed nije imao sluha za tu ideju. Ali vremena se mijenjaju. Suprug i ja sredili smo prostor koji će na neki način spojiti te davne bakine želje, moj posao, njegov… te ponuditi gradu nešto novo – ispričala je Karmen Krasić Kožul, organizatorica brojnih kulturnih događanja.

– Zdravko je bio zadužen za interijer i vođenje radova, a ja sam za koncept i program. Za sada u prostoru izlažemo radove brojnih hrvatskih umjetnika – od slikara, kipara, izrade nakita, prirodne kozmetike, cvjetnih instalacija… My Mon Mon, Laridae, The Cloud, Art bite Yaya, Šimun Tolić, Irena Škrinjar, Lucija Bužančić, Tabushi, Jou Jou botanical, Gesha, Moje more, Shamai Grin, a ovih dana nam stižu i Morra Ceramics, Anja i Andrej Leko, Maya Bekto, Kokedama hanging garden – kaže Karmen, dodajući kako su i sami pokrenuli brend proizvodnje vlastitih svijeća s esencijalnim uljima s otoka.

Monade je tijekom zimskih mjeseci ured Udruga za Razvoj društvene odgovornosti, očuvanja tradicije i poboljšanja uvjeta života na otocima Održivi Otok, a prostor funkcionira i kao mjesto za razne radionice, seminare i događanja.

– Važno nam je bilo stvoriti transformabilan prostor koji će lako odgovoriti na razne funkcije i promjene, a istovremeno zadržati draž starih konoba i jednostavnog življenja – kaže Karmen.

Uživajte u fotografijama Nikole Radovanija.