U Ulici Stanka Vraza u Samoboru, pažljivo je restaurirana vila iz 1918. godine i pretvorena u boutique hotel s restoranom
Neki su ih nazivali hrvatskim Romeom i Julijom, a neki hrvatskim Petrarcom i Laurom, no kako god bilo u Samoboru je otvoren Cantilly Garden Restaurant i Hotel, mjesto koje slavi ljubav najvećeg preporodnog pjesnika Stanka Vraza i njegove Ljubice Cantilly.
Simbolika ovog po mnogočemu posebnog mjesta počinje već s adresom. Naime, lijepa ulica iznad samog centra Samobora dobila je ime po slavnom hrvatskom pjesniku Stanku Vrazu, upravo stoga jer se u njoj nalazila rodna kuća Julijane Ljubice Cantilly. Vraz se u Julijanu Ljubicu zaljubio kako kažu, na prvi pogled, a iako je ta ljubav ostala nerealizirana i nesretna, inspirirala je pjesnika da joj posveti bezbrojne stihove, uključujući i zbirku ljubavne lirike “Đulabije”.
Povijesna vila u kojoj se danas nalazi restoran i hotel Cantilly izgrađena je 1918. i vrijedan je dio samoborske baštine, a nakon što je stekla nove vlasnike i prošla kroz temeljitu obnovu pridržavajući se strogih restauratorskih zakona pa eksterijer sada sjaji u svojoj nekadašnjoj raskoši, kao svojevrsna počast bogatoj povijesti koju nosi.
Kroz cijeli objekt isprepliće se tradicija i suvremeno, a rezultat je impresivna zgrada koja u sebi čuva puno priča – gastronomsku, arhitektonsku, ljubavnu, povijesnu, vinsku…
Dok su tradicija i bogata prošlost temelj Cantillyjeva identiteta, njihova je vizija budućnosti kreativna i samoodrživa. Naime, na krovovima i nadstrešnicama oko restorana instalirana je moderna solarna elektrana, napredni sustav za navodnjavanje prikuplja i koristi kišnicu za održavanje vrtova, a predani su i zero waste konceptu, pa se organski otpad iz vrta kompostira. Time se zatvara krug održivosti i dodatno smanjuje ekološki otisak.
Cantillyjev je vrt također posebna priča. Od od uzgoja hrane do stvaranja prekrasnog krajolika i očuvanja ekosustava sve je u službi promicanja održive poljoprivrede. Kultiviranje permakulturnog vrta s naglaskom na domaće proizvedene presadnice i rijetke jestive biljne vrste, čuvanje autohtonih biljnih vrsta, istraživanje tradicionalnih i suvremenih tehnika hortikulture… sve to čini Cantillyjev vrt mjestom gdje se susreću priroda, odmor, delikatese i šarmantna estetika.
Ako pričamo o gastronomiji, u fokusu je kreiranje ukusnih jela s lokalnim i sezonskim namirnicama. Srž zdravog veganskog jelovnika čini blago iz vlastitog vrta, pri čemu svježi proizvodi zauzimaju središnje mjesto. Jelovnik se temelji na svježim sezonskim namirnicama koje osim iz njihova vlastitog vrta stižu zahvaljujući suradnji s brojnim domaćim OPG-ovima.
U Cantillyju je i svijet pića čaroban, a vinski bar trenutno skriva oko 450 etiketa.
Cantilly je i ujedno i mali boutique hotel s udobnim i šarmantnim sobama te čarobnim pogledom na Stari grad Samobor, impresivne šumovite brežuljke i uređene zelene vrtove.
Evo i galerije sa slikama.