Kako odabrati zavjese? Mala škola o materijalima, održavanju…

Zavjese su se jako vratile u modu – raskošne, od zida do zida, od stropa do poda, pa još i malo više… Evo vodiča o materijalima, količinama, naborima, održavanju…

Nakon više od desetljeća izbjegavanja zavjesa i svih tekstila u stanu, ono što primjećujemo je veliki povratak zavjesa, tepiha, stolnjaka, tapeta… Danas ćemo pričati o zavjesama.

Naime, ono što primjećujemo je da sve češće dobivamo vaša pitanja vezana uz zavjese. Gdje kupiti zavjese po mjeri? Gdje je najveći izbor? Gdje kupiti zavjese od čistog lana? Da li je istina da svaka lijepa zavjesa u sebi mora imati poliester?

ASHLEY WILDE / MEBLO TRADE

Puno je pitanja i moram priznati da na mnoga nisam znala odgovor. Zato sam ugovorila sasatnak kod stručnjaka iz Meblo Tradea koji se 20+ godina bave tekstilom.

– Odabrati zavjesu uopće nije lak zadatak. Prvo da raščistimo terminologiju – postoje dekori i zavjese. Zavjese su prozirne, a dekori su uglavnom dekorativni i neprozirni. Naravno da zavjesa može imati dekor po sebi i izgledati kao dekorativna zavjesa te može imati različitu propusnost, no radi lakšeg snalaženja i te dekorativne zavjese s uzorcima mi zovemo zavjesama. Jednako tako dekori često imaju funkciju zamračivanja prostora te u njih spadaju i blackouti koji djelomično ili potpuno zamračuju prostor. I blackouti spadaju u dekore i oni se uvijek postavljaju u drugi red od prozora. U prvom redu je uvijek zavjesa, u drugom je dekor, ovisno o željama različitih širina – priča nam Nikolina iz Meblo Tradea koji su nedavno u salonu Ambienta ponovno uveli veliki izbor zavjesa i tekstila.

ASHLEY WILDE / MEBLO TRADE

– Danas malo tko želi gotove zavjese. To je posve jasno jer nisu svi prozori i prostori isti. Mnogi imaju velike prozore, staklene stijene, visoke ili posve niske prostore, a mnogi žele i hotelski tip zavjese, tako da zavjesa ide od zida do zida, a ne samo da prekriva prozor. S gotovom zavjesom to ne možete – kaže Nikolina, objasnivši kako primjerice za jednu staklenu stijenu treba šest gotovih zavjesa, a zavjesa s toliko “prolaza” izgleda neuredno.

VIA ROMA 60 / MEBLO TRADE

Pomalo neuredno je i kada je zavjesa viša od poda, a s gotovim zavjesama vrlo je rijetko da zavjesa bude do poda ili da se vuče po podu baš onako malo kako treba…

ASHLEY WILDE / MEBLO TRADE

– Zato su zavjese po mjeri jako tražene. No, nije to samo izmjeriti dužinu i širinu prozora, pomnožiti s brojem dva ili 3 za dobivanje potrebnih metara i dati krojačici da to sašije. Jako je važno uskladiti zavjese i dekore s okolnim namještajem, bojom zidova, svjetlošću u prostoru, a onda odabrani materijal uskladiti s vrstom nabora koji će se šivati. Mi zato uvijek idemo na izmjere u prostor u koji će se zavjese ugraditi. Naime, znalo se dogoditi da kada bi materijal koji je kupac u salonu odabrao, stavili uz njegov prozor, vidjeli bi da to uopće ne paše i da to nije to što je kupac htio. Zato mi uvijek uz ono što se odabere sa sobom ponesemo još nekoliko drugih modela zavjesa i onda sve uskladimo na licu mjesta te detaljno izmjerimo. Bila bi ogromna šteta da se nešto krivo izmjeri i da fali pokoji centimetar. Ipak je to puno materijala i truda… bolje je uvijek dvaput provjeriti – kaže nam Nikolina iz Meblo Tradea koja je cijeli radni vijek u tekstilima.

ASHLEY WILDE / MEBLO TRADE

Meni su divne lanene zavjese. Pitam ju – kako se one održavaju?

– Teško. Potrebno ih je peglati i zapravo se zgužvaju već kad ih stavite na karnišu – govori mi Nikolina i uzima zavjese od stopostotnog lana, ali i jedne druge koje mi izgledaju također kao lanene.

ASHLEY WILDE / MEBLO TRADE

– Pogledajte, ove zavjese su od čistog lana i zaista su predivne, no upozoravamo: njih će biti teško održavati. Pranje i peglanje trajat će satima. S druge strane, danas postoje i lanene zavjese koje u sebi imaju mješavinu poliestera i viskoze. One izgledaju posve prirodno i slično lanenim zavjesama, a neusporedivo su lakše za održavanje – objašnjava mi Nikolina i pokazuje niz poliesterskih zavjesa koje uopće ne izgledaju kao poliester.

Čekajte, ovo je isto poliester? Pa ne mogu vjerovat, čudim se…

ASHLEY WILDE / MEBLO TRADE

– Da, danas vodeći proizvođači jako puno istražuju nove materijale i imaju puno izvrsnih i izdržljivih materijala koji su zapravo poboljšane verzije prirodnih materijala. Naime, trend je da je sve prirodno i da izgleda kao prirodno, no malo umjetnog materijala čini tkaninu otpornijom na habanje i lakšom za održavanje. Takve zavjese nije potrebno peglati, a većina uglednih proizvođača reciklira materijale tako da je sve ekološki – objašnjavaju nam u Meblo Tradeu, gdje odnedavno možete kupiti i divne britanske Ashley Wilde tkanine i dekore koje su izvrsne i za tapeciranje namještaja, fotelja, stolica, jastuka…

ASHLEY WILDE / MEBLO TRADE

– Puno kupaca danas želi uskladiti boju dekora s jastucima ili trakom za krevete. To je posebno traženo u luksuznijim apartmanima jer se dobiva ekskluzivniji dojam, sličniji hotelu – objašnjava.

ROVITEX / MEBLO TRADE

Cik- cak, harmonika, olovka, jednostrani, leptir… kako odrediti vrstu nabora?

– Uvijek prema tkanini, odnosno kako ona pada. Vrlo je važno vidjeti kako se tkanina ponaša i kakva vrsta nabora joj najbolje pristaje. To je posebice važno kod tkanina koje imaju dekore jer se zna dogoditi da s krivim naborom sav uzorak ostane unutra u zavjesi, praktični nevidljiv – objašnjava nam Nikolina, dodajući kako i jeftin materijal može izgledati izvrsno ako se dobro uskladi s prostorom, kao što cijena materijala nije garancija da će zavjesa izgledati bogato i raskošno.

VIA ROMA 60 / MEBLO TRADE

Evo nekoliko mojih favorita zavjesa iz Meblo Tradea koje uživo možete razgledati u njihovom salonu u Ambienti u Novom Zagrebu gdje su nedavno otvorili cijeli jedan novi dio samo za zavjese, karniše, roloe, venecijanere i tkanine. O roloima i sjenilima po mjeri, pričat ćemo jedan drugi put, a sada uživajte u galeriji s fotografijama zavjesa (za otvaranje kliknite na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free

Za one koji žele znati još malo više o zavjesama i dobiti odlične ideje kako ih kreativnije porubljivati, postavljati, uskladiti sa stropom i interijerom… Upućujem vas na izvrstan tekst na blogu talijanske arhitektice Giulia Grillo Architetto. Evo linka na njezin blog i nekoliko njezinih izvrsnih ideja što sve možete napraviti sa zavjesama…