Kada skele postanu ormar za odjeću

Vodimo vas u jedan vrlo cool dućan napravljen od skela, čelika, vidljive ventilacije, industrijske rasvjete i s kafićem usred trgovine

Neki dućani su jako cool. Danas vas vodimo u jedan takav i to u shopping centru u Prištini kojeg je osmislio arhitektonski studio Maden Group. Naime, riječ je o trgovini muške odjeće Homme koja je sve samo ne uobičajen dućan s brendiranom odjećom i to još u shopping centru.

Atdhe Mulla

– Homme je konceptualna trgovina s raznim vrstama i brendovima odjeće za muškarce. Naš zadatak bio je urediti novi prostor i povezati ga s već postojećom trgovinom u shopping centru. Htjeli smo napraviti moderan urbani prostor koji nudi odmak od boravka u trgovačkom centru. Dakle, stvoriti prostor koji nije samo trgovina, već jedinstven urbani doživljaj.

Atdhe Mulla

Budući da je naš zadatak bio produžetak već postojeće trgovine, bilo je važno stvoriti novi vizualni marker koji povezuje dva kata zajedno i pridonosi identitetu trgovine. Kraljevsko plave stepenice, okružene metalnim žicama koje djeluju kao željeznica, čine upravo to… i pozivaju posjetitelja da pogleda novootvoreni prostor – kažu arhitekti iz studija Maden Group.

Atdhe Mulla

Podovi su obloženi keramičkim pločicama, zidovi obojeni u beton sivu, strop od valovitog lima i nosiva konstrukcija su ostavljeni vidljivima. Kako bi se dodatno naglasio urbani identitet dizajna, korištene su građevinske skele u funkciji izlaganja odjeće koje su prostoru dale snažan karakter.

Atdhe Mulla

– Ogledalo visoko tri metra postavljeno unutar skele prostoru daje potpuno drugu dimenziju i to što zbog svoje veličine, ali i iznenađujućeg efekta dupliranja prostora. Još jedan “urbani” element trgovine je bar, koji je napravljen od crnih staklenih cigli – kažu arhitekti, dodajući kako se kafić nadovezuje i na terasu.

Atdhe Mulla

– Stražnji dio trgovine otvara se na terasu što je dodatno iznenađenje iskustvu “šopinga”. Mirnost ovog ledenog urbanog interijera nastavlja se na terasi s neprozirnim zavjesama koje okružuju prostor te šarenim stolicama i stolovima. Urbana sredina ne bi bila potpuna da u sebi nema djela suvremene umjetnosti. Slika Ylla Xhaferija, poznatog suvremenog umjetnika obogaćuje prostor i dodaje živost mirnoći terase – kažu arhitekti.

Atdhe Mulla

Čelične police, neonske svjetiljke, visoki strop i valoviti limovi, šank od staklene opeke, namještaj u neonskim bojama… uistinu sjajan recept da potpuno zaboravimo da se nalazimo u trgovačkom centru.

Evo i nacrta.

Uživajte u fotogaleriji. Za otvaranje kliknite na sliku dolje.

Wordpress Gallery Plugin Free