Kada interijer ispriča filozofiju brenda

Domaći prêt-à-porter brend KLISAB idući tjedan otvara butik u Masarykovoj 18, u Obrtničkom prolazu. Sneak peek

Ne znam kada se to dogodilo, ali potpuno je postalo normalno da odjeću i nakit kupujemo od hrvatskih dizajnera u njihovim lijepim buticima. Amarie, Sovilj, Alduk, Elfs, Ana Maria Ricov… lista postaje sve dulja… a na njoj će od idućeg tjedna biti i KLISAB, uspješan domaći prêt-à-porter brend kojeg vode dizajneri Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić.

KLISAB butik se smjestio u Obrtničkom prolazu, na adresi Masarykova 18, mikrolokaciji  poznatoj kao točki sjecišta umjetnosti, zanatstva, kave i čokolade. On će biti ne samo mjesto za kupovinu domaće mode već i, prema riječima samih dizajnera, prostor za druženje.

John Pavlish

Interijer je u suradnji s dizajnerima oblikovao stalni suradnik brenda, producent Nikola Beban.
„Već u prvom briefu složili smo se oko dvije odrednice“, kaže Beban. „Prva je da prostor ne želimo dekorirati, raditi od njega nešto što on nije, a druga je sklonost tome da sve što u prostor unosimo bude izrađeno lokalno“.

John Pavlish

Tako su štenderi za odjeću ručni rad bravara Enesa Karamehmedovića, a među  njima posebnu pažnju privlači onaj centralni koji izgleda kao dječjom rukom savijena željezna šipka, interno nazvan „spajalica“. Ormar je rad Stjepana Čanađije, a zanimljivost je da mu ovo nije prvi angažman na realizaciji modnih dućana. Među klijentima koji su ga prepoznali je i britanski Burberry za kojeg je Čanađijnim radom opremljeno preko 30 lokacija u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. U KLISAB dućanu izradio je minimalistički ormar s otvorenim policama presvučen hrastom, toplim materijalom koji uokviruje izloženi asesoar brenda.

John Pavlish

U oblikovanju interijera su sudjelovali i izabrani autori. Skulpturalni pult od paljenog i voštenog drva rad je akademskog kipara Maka Melchera, a svojim brutalističkim izgledom jasno aplicira jednu od temeljnih odrednica KLISAB estetike – dizajn pročišćen od viškova koji nosi dominantan karakter. Pult sačinjen od nepravilno rezanih dasaka pogledu izlaže vlastitu konstrukciju, a tekstura koju kompozicija stvara neizbježno asocira na patchwork, tehniku oblikovanja tekstila koja je kroz kolekcije postala metonim za KLISAB dizajn.

John Pavlish

Dominantni element uređenja zasigurno je odvažna upotreba boje. Zidovi, strop i pod tonirani su u jednoličnu nijansu intenzivne plave, boje koja na posjetitelje djeluje istovremeno stimulativno i umirujuće.

John Pavlish

Izgledno je da će poznavateljima brenda ovakav izbor biti iznenađujući utoliko što za je KLISAB odjeću karakteristična paleta redovito u spektru prirodnih i zagasitih nijansi. Međutim, tim se odlučio na samouvjerenu koloraciju kako bi interijeru dali dojmljiv atribut i boravak u dućanu transponirali u intenzivno vizualno iskustvo.

John Pavlish

Kao finalni element iznad centralnog pulta izložen je sezonski vizual brenda izrađen u formi oversized fotografije, nehajno pričvršćen samoljepljivom trakom direktno na zid, sugerirajući efemernost kolekcija i neopterećenost koja se prepoznaje u svemu što KLISAB potpisuje.

John Pavlish