Kada čujete da se nešto ne može izvesti, pokažite ovo…

Dodijeljena je Brick award, međunarodna nagrada koja nagrađuje inovativnost i pokazuje potencijal tradicionalnog materijala – cigle

Jedanaestu godinu zaredom, u Beču je održana međunarodna dvogodišnja nagrada Brick Award, koju je 2004. godine utemeljio Wienerberger, istaknuti svjetski dobavljač građevinskih materijala i inovativnih rješenja infrastrukture.

Prestižna Brick Award 2024., prikupila je 743 prijave iz 54 zemlje svijeta. Taj izniman odaziv još jednom potvrđuje globalni utjecaj i inovativni potencijal arhitekture od opeke.

Među 50 predselektiranih nominiranih projekata, stručni žiri je pažljivo izabrao pobjednike u pet kategorija – “Feeling at home“, “Living together“, “Working together”, “Sharing public spaces”, “Building outside the box”. Osim toga, dodijeljena je i glavna nagrada koja je nadmašila standarde estetike, održivosti i inovativnosti.

„Danas se arhitekti suočavaju s brojnim izazovima. Moraju stvarati prostore koji smanjuju naš utjecaj na planet i štite nas od posljedica klimatskih promjena, a pritom činiti domove pristupačnijima uslijed rastućih životnih troškova. Izvanredni arhitekti istražuju nove načine korištenja materijala i strukture, kao što pokazuju ovogodišnji pobjednici Brick Awarda. Njihovi projekti, osim estetskih i strukturalnih kvaliteta, predstavljaju fizičku manifestaciju inovativnog duha potrebnog za rješavanje današnjih izazova. Od štednje resursa do
integracije u postojeća okruženja, ovi kreativni umovi pronašli su rješenja koristeći veliki potencijal opeke. Ponosni smo što možemo odati počast i podržati ove predvodnike u arhitekturi od opeke“, izjavio je Heimo Scheuch, izvršni direktor Wienerbergera.

Upoznajte nagrađene radove:

1. Glavna nagrada

Glavnu nagradu odnio je britanski studio Níall McLaughlin Architects za projekt “International Rugby Experience“, izložbeni i multifunkcionalni centar u Limericku posvećen spomenutom sportu, u kategoriji “Sharing public spaces”. Dizajn centra inspiriran je znamenitim crkvama Limericka, dok istovremeno zadržava suvremen estetski izraz, omogućujući zgradi da se skladno uklopi u okruženje i estetski ga unaprijedi.