Jeste čuli za Luminis lampe? Svakako bi trebali.

Nekada je radio u škveru, a prije 20 godina otvorio je dućan s rasvjetom. No, umjesto uvoza, odlučio se za svoju proizvodnju. Upoznajte Martina Grubića, kako za sebe kaže, samoukog dizajnera

Često slušamo o tome kako u Hrvatskoj nema proizvodnje te kako svi bježe u uvoz, život od marži. Danas ću vam ispričati jednu drugu priču. Suprotnu. O čovjeku koji je nakon 20 godina svog dućana i uvoza najjačih svjetskih brendova, odlučio pokrenuti svoju proizvodnju i to u Rijeci i sve s lokalnim obrtnicima, mahom ljudima koji su radili u škveru.

Luminis lamps

Njegovo ime je Martin Grubić i nije neki nadobudni klinac koji želi postati dizajner. Upravo suprotno.

Davor Žunić

– Ja sam dugi niz godina imao svoj dućan s rasvjetom i uvozili smo Artemide, Flos, Luceplan… sve najjače svjetske brendove. No, sve je više takvih dućana i ogromna je konkurencija, a s druge strane, shvatio sam da arhitekti često za svoje projekte trebaju nešto atraktivno što će im se uklopiti u budžet bolje nego velika dizajnerska imena. A opet ne žele ni neku jeftinu “Kinu”. I zato je tako nastao Luminis lamps, naš kućni brend zbog kojeg sam odlučio zatvoriti showroom s rasvjetom i pokrenuti svoju vlastitu proizvodnju – priča Martin Grubić.

Davor Žunić

Showroom rasvjete u Rijeci postao je njegov dizajn studio gdje crtaju, dizajniraju, eksperimentiraju, rade prototipove, a onda kada su zadovoljni sa svime kreće proizvodnja…

Luminis lamps

– Sve se proizvodi lokalno kod malih obrtnika koji sjajno rade i imaju velikog iskustva. U početku je bilo malo teže dok smo se svi uhodali, ali sada to funkcionira sjajno. Bez problema odrađujemo velike narudžbe za hotele, što su nam najdraži projekti – ispričao je Martin Grubić.

Luminis lamps

– Sve je počelo s Bevandom i baš mi je drago da ste jučer o njoj pisali, a onda su uslijedili razni drugi projekti poput hotela Materada i hostela Papalina u Poreču, restorana Conca d’oro u Rijeci i hotela Bezdan 21 u Grudama…. – nabraja.

Luminis lamps

– Volim surađivati s arhitektima, kada mi daju zadatak da napravimo neku lampu koja će se uklopiti u njihov projekt i dizajnom, materijalima, budžetom. Ponekad smo tako zadovoljni kako je ispalo da ti proizvodi postanu dio naše redovne proizvodnje, a ponekad nas potaknu da razvijamo dalje i da napravimo nešto još bolje i dorađenije – ispričao je Martin Grubić.

Luminis lamps

– Lampe se uglavnom rade ručno, uz pomoć alata poput tokarskoga stroja, a kreiraju se po mjeri u smislu dimenzija i boja. Sjenila za svjetiljke se izvlače na starim strojevima kovino tiskanjem, a od sirovina najčešće se koristi aluminij, pocinčano željezo ili Corten, a sve češće i bakar te mesing koji su opet u modi.

Luminis lamps

Koristimo najnoviju LED tehnologiju, a ono varira prema boji i kutu svjetla. Iako su svjetiljke potpuno minimalističke forme, vrlo je važan odnos dimenzija, promjera i dužine svjetiljki, koji ih čini jedinstvenima i primjenjivim u svim vrstama interijera – objasnio je Martin Grubić.

Luminis lamps

Planova imaju stotine, a evo djelića onog što je izdizajnirao u proteklih 3-4 godine. I da, ako se pitate kakve su im cijene, mogu reći jako fer za dizajnerski proizvod.