Jedno divno mjesto na Hvaru. Kava 37

Možda craft coffee barovi nisu najnovija stvar u Hrvatskoj, ali je Kava 37 jedna od najljepših stvari koja se otvorila ove godine na Hvaru…

Obožavam sve što ima veze s kavom. Zato me valjda odmah privuklo jedno novo mjesto naziva Kava37 na otoku Hvaru.

Goli beton, pročišćeni dizajn, skandinavska mirnoća i estetika, pomno birani detalji… predivna keramika i omiljeni hipsterski magazini.

Moram im se javiti i saznati cijelu priču.

Marko Marinković

I dok im se javljam i dopisujem, malo Googlam i shvaćam da su vlasnici Ivana i Marko, zapravo fotografi i to po mnogima najbolji hrvatski fotografski tim koji radi vjenčanja. Marko je Marko Marinković, jedan od najcjenjenijih fotografa u Hrvatskoj, dobitnik mnogih nagrada…

Marko Marinković

I kako ste se vas dvoje odlučili za kafić?

Marko Marinković

– Zapravo, vrlo je čudna ta priča. Mi uopće nismo bili kavoljupci jer nam kava na većini mjesta u Hrvatskoj nije bila fina. A onda smo počeli putovati po svijetu i probali drugačije pripremljene kave i neke druge arome i shvatili da je to posve novi svijet kojeg treba tek otkriti – pričaju mi Ivana i Marko koji su se prije par godina ludo zaljubili u kavu.

Marko Marinković

Ludo zaljubiti znači učiti o kavi, proučavati, testirati, obrazovati se, isprobavati… a onda i otvoriti vlastiti kafić.

Marko Marinković

– Marko je godinama radio na Hvaru i posebno je vezan za njega. A onda smo u Ulici Kroz Burak 37, u zgradi gdje se rodio Ivan Vučetić, izumitelj daktiloskopije, pronašli prostor od 20-ak kvadrata i odlučili u njemu napraviti malu coffee oazu – ispričala je Ivana.

Marko Marinković

Naime, u sljedećih nekoliko mjeseci uslijedile su slatke brige. Oko optimizacije prostora i razmještaja im je pomogao prijatelj arhitekt, a za vizualni identitet se pobrinunuo švicarski dizajner Simon Huesler iz Bureau Display studija.

Marko Marinković

On je smislio i ova predivna pakiranja za coffee to go.

Marko Marinković

– Što se tiče uređenja, za to smo najviše zaslužni nas dvoje. Točno smo znali kako želimo da izgleda Kava37. Na pod smo stavili betonski premaz, polovne String police, preklopne stolice iz starog češkog kazališta, a stolce iz jedne njemačke srednje škole – ispričali su.

Marko Marinković

Kako bi šank bio postojaniji i izdržljiviji premazan je mjedom u prahu.

Marko Marinković

Ako se pitate čije su ove predivne keramičke šalice, odgovor je – od moje Puležanke Karoline Bumbak iz GVG ceramicsa.

Marko Marinković

Osim kave u Kavi37 možete odnedavno uživati u granoli, Medenkovim sladoledima, sokovima od Agropošte…

Marko Marinković

Kafić će biti otvoren do kraja rujna, a onda do svibnja iduće godine, kao mnoge stvari na Jadranu, sniva svoj zimski san…

Marko Marinković

Ako ste na Hvaru uživajte još malo u babljem ljetu… Najljepšem dobu za užitak na moru…

Marko Marinković

A ako niste, uživajte u fotogaleriji Ivane i Marka.