Jedan stan. Tri izgleda. Jedan arhitekt.

Ovaj stan doživio je dvije velike transformacije. Mušku i žensku. No, muška nije crna, a ženska nije roza. Zavirite u stan kojega su uređivali Martina i Robert Križnjak

Da mi je barem useliti u novogradnju i to neku kvalitetnu od VMD-a. Čula sam to stotinu puta. No, i kada iskeširate ili se bolje rečeno zadužite za cijeli radni vijek dobijete zapravo ovo… Gole zidove. Rupu bez dna.

Odakle krenuti? Kako od parketa, golih bijelih zidova, nekoliko radijatora, pločica i kade napraviti dom? Većina krene sama u taj pothvat.

Ovo je priča o drugom putu. Ovaj stan od 85 kvadrata uređivali su Robert i Martina Križnjak, brat i sestra iz Studija Križnjak i to s razmakom od 7 godina.

Prvi put uređivali su ga 2009. godine kada ga je kupio jedan mladi poslovni čovjek iz Zagreba. On je želio da mu arhitekti funkcionalno osmisle prostor te da mu pomognu oko opremanja, ugradbenih ormara, kuhinje, kupaonice.

Matej Mataja

Dakle, nema velikih građevinskih radova, mijenjanja instalacija, promjene stolarije i parketa jer je riječ o novogradnji, ali zato…

– Naš zadatak je bio funkcionalno osmisliti prostor, a od građevinskih radova bilo je samo rušenje zidova oko kuhinje i djelomično otvaranje zida između blagovaonice i dnevnog boravka. S obzirom da je riječ o poslovnom čovjeku koji je imao jako puno odijela, trebalo je osmisliti prostor za ormare. Između spavaće i gostinske sobe napravili smo takozvani “Z” zid kako bi uspjeli dobiti još garderobnih ormara… Postojeća kupaonica bila je jako obična, pa smo i nju malo sredili. Dodali smo veliki tuš s dvije ruže za tuširanje te novu keramiku, a gostinski wc postao je vešeraj – prisjetio se arhitekt Robert Križnjak.

Matej Mataja

Veliki zadatak bio je i osmisliti kompletan namještaj koji se radio po mjeri od kojeg je najzahtjevnija bila kuhinja s dizajniranom policom s otvorima za butelje te komoda u dnevnom boravku s hladnjakom za vina.

Isprojektirali su tada i radni kutak, s policama za knjige i radnim stolom prema željama investitora, na terasu su stavili drveni decking… I tu se, uz još par sitnica, zapravo stalo.

No, nakon par godina i par poslovnih prilika vlasnik je odlučio prodati ovaj stan ženi koja je kao i on vrlo poslovna i često na putu. Njoj je stan bio lijep, ali preljubičast.

Matej Mataja

Dominantnu tapetu, odmah je odlučila promijeniti. I zapravo je ovo odličan primjer stana u kojem promjena “feature walla” čini razliku. Drastičnu.

Matej Mataja

– Vlasnica je odlučila ponovno angažirati nas za novi makeover stana, samo su njezine želje bile bitno drugačije od prijašnjeg vlasnika. Ona je željela stan koji je podsjeća na putovanja, na mjesta koje voli i kojim se rado vraća. New York, Pariz i misao “Život te odvede na neočekivana mjesta. Ljubav te vraća doma“, light motiv su uređenja. Zato smo se odlučili malo poigrati s raznim ilustracijama i printevima i to u suradnji s dizajnericom Vlatkom Blakšić i tvrtkom Megaprint koji su izradili ove goleme fototapete i tapete. – ispričala je Martina Križnjak.

Matej Mataja

Velika promjena u stanu dogodila se i nakon odluke da se parket bajca i tami boju s čime se dobio dojam kao da je postavljen novi parket.

Matej Mataja

Bajcanje parketa je naš stari dobar trik u interijerima. Parket tako može biti svjetliji, tamniji, zapravo kakav god želite da bude. No, to je prilično zahtjevna tehnika obrade i morate imati iskusne majstore kako se ne bi vidjeli prelazi – ispričao je Križnjak.

Velika promjena dogodila se s promjenom namještaja u dnevnom boravku te odabirom nekih ključnih dizajnerskih komada s potpisom.

Matej Mataja
Matej Mataja

– Boravkom dominira Poliformova kutna garnitura u grafitnoj boji te ikonička žuta fotelja Marcel Wandersa. U dnevnom boravku vrlo upečatljiv je zidni sat Bilbao tvrtke Nomon, a u blagovaonici Vitrine Eamsice te divan Poliformov Dart stol. Većina namještaja kupljena je u Themeliji, iznimka su jedino Kristalijine barske stolice te outdoor garnitura iz Intere koju inače potpisuju hrvatski dizajneri, Numen / For Use – ispričala je Martina, dodajući kako je jako ponosna kako je ispala terasa.

S razlogom. Prava mala oaza za odmor, užitaj, punjenje baterija. Evo i ostatka stana…

Faza 1:

Faza 2: