‘Jedan kutak uvijek ostavite za rezano cvijeće’

Popili smo kavu sa Sašom Šekoranjom i saznali par odličnih savjeta za božićno dekoriranje doma

Postoje ljudi koji imaju nepogrešiv ukus i od svega stvore čaroliju – takav je Saša Šekoranja. Njegov cvjetni atelje nezaobilazno je mjesto inspiracije, posebice u ovo predblagdansko vrijeme. I zato smo na kratko navratili na kavu i porazgovarali o blagdanskom uređenju koje je ove godine posebno hrabro, neuobičajeno, drugačije…

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Tvoj glavni ovogodišnji motiv je zlatna ribica. Zašto zlatna ribica?

S.Š.: Za Božić se najčešće provlače šumski motivi – anđeli, sobovi, borovi, šumski krajolici… No, ne događa se Božić samo u šumi, nego i u drugim krajolicima, zar ne?
Puno sam razmišljao o tome, a s obzirom da ove godine uređujem Advent u Rovinju te rovinjske hotele, to me ponukalo da razmišljam i o nekim novim krajolicima i morskim motivima. Uz to, kod Božića je najvažnije stvoriti čaroliju, a s kojim bojama i motivima ćeš do postići, to je ono što je kreativnost…

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Ona ima pozitivnu konotaciju jer je simbol za ispunjavanje želja. Što bi volio da tebi ispuni zlatna ribica?

S.Š.: Želje su uvijek univerzalne, a zdravlje je na prvom mjestu. Od nekih materijalnih stvari volio bih primjerice Mattisseovu sliku. No, to nije nešto što očekujem za dar. Kod poklona je najvažnije da su darovani sa srcem.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: U izlogu vidimo puno zlatne boje, sjaja, blještavila… Koje boje i materijale najviše voliš za Božić?

S.Š.: Sve ovisi o kontekstu. Prostori nam sami „kažu“ što im najbolje pristaje. Primjerice postoje ambijenti poput hotela Adriatic u Rovinju koji trpe puno dekoracija, pa u njima može biti mnoštvo dekora, crvene i zlatne boje, šarenila, blještavila, dok ima prostora koji traže minimalizam. Minimalistički pristup od svega par grana i lukovica… Oba pristupa mogu stvoriti snažnu čaroliju.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Od cvijeća, što je ove godine trend?

S.Š.: Za Božić volim rezano cvijeće. Obično su to za Božić amarilisi, kukurijeci, mirisni zumbuli, odnosno biljke koje nagovještaju rađanje, buđenje i proljeće. Volim i zelene grane, imelu, tisu… oni su kao jedna divna zavjesa, uvijek su tu negdje.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Pretpostavljam da ovih dana kreće ludnica… Kako sve stižeš? Koliko prosječno instalacija i prostora urediš za Božić?

S.Š.: I ja sam sebe uvijek iznenadim kako to sve stignem. No, kao i uvijek, najvažnija je dobra organizacija i priprema. Zapravo, najgori mi je taj dio pripreme – nabava robe, organizacija kamiona, prijevoza, asistenata, a najljepši dio mi je ovaj kada sve počne i uđem u cvjećarnu i stvaram.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Kako izgleda jedan tvoj tipičan radni dan?

S.Š.:  Nezanimljivo (smijeh). Ovo je jedan kreativni period i većinu vremena posvećujem poslu – od jutra do mraka.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Vidim, kava je nezaobilazni suputnik. Kakvu kavu najviše voliš?

S.Š.: Volim talijanski tip kave i to kratki jaki espesso ili dugu i kremastu bijelu kavu. Preko dana najviše pijem bijelu kavu, šalica je uvijek negdje pokraj mene.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Kod odabira aparata za kavu što ti je bilo najbitnije?

S.Š.: Važno mi je da aparat radi kavu od svježe mljevenih zrna te da osjetim intenzivan okus espressa. S obzirom da često pijem bijelu kavu, kao najbolja opcija pokazao se Philips LatteGo (link), jer si na brzinu mogu napraviti bijelu kavu s kremastim mlijekom.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Što je za tebe Božić? Kakvo uređenje ti osobno za svoj dom najviše voliš?

S.Š.: Božić je uvijek veselje i od dekora najmanje se veselim boru. Jako volim razne instalacije i rezano cvijeće. Općenito, moj savjet je da si uvijek u blagdanskom dekoru pustite jedan kutak za rezano cvijeće. To će unijeti živost i svježinu.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Gdje ćeš provesti Božić?

S.Š.: Božić i prvi dio blagdana provest ćemo na selu u Istri. Upalit ćemo kamin, kititi bor, bit će imele, raznih zelenih grana te kutak za rezano cvijeće. Oko Nove godine selimo se u Rovinj gdje ćemo provesti Novu godinu. Tu ću najviše uživati u pogledu kroz prozor na Svetu Eufemiju i batane, tradicionalne rovinjske barke koje su u glavnoj ulozi mog rovinjskog Adventa. Svašta lijepog pripremam za Rovinj, morate doći vidjeti…

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Koji ti je najdraži božićni motiv? Cvijet? Ugođaj?

S.Š.: Ne bih se mogao odlučiti samo za jednu stvar… Uvijek je važan kontekst i prostor.

SANJIN KAŠTELAN

B.B.: Dobili smo koristan savjet i ideju za uređenje božićnog stola. Može za kraj, još jedan savjet za naše čitatelje – kako postići elegantan božićni ugođaj?

S.Š.: Nemojte kuhati aromatične stvari koje će preuzeti miris. Neka dom ne miriše po bakalaru i hrani, nego po mirisnom cvijeću i parfemu uzvanika.

SANJIN KAŠTELAN

A sada vas puštamo da uživate u fotografijama iz cvjećarnice Saše Šekoranje.