Interijer koji priča priču o Istri danas

Vodimo vas u kušaonicu maslinovog ulja POVE u okolici Buja koju su uređivale dizajnerice interijera Vesna Janko Finderle i Ekatarina Chumak Zhun iz studija Home&Co

Ovih dana svi se divimo Baby Lasagni. Njegovoj skromnosti, jednostavnosti, normalnosti, trudu, profesionalnosti… njegovoj ideji i ustrajnosti da ju provede do kraja. Volimo kada netko voli svoje korijenje, tradiciju… a spreman je i otvoren za nešto novo. Upravo zato volimo i Istru koja je puna takvih ljudi. Vrijednih, radišnih, skromnih, normalnih, ustrajnih u svojim idejama…

I zato vas danas vodimo u Istru, u okolicu Buja gdje je jedna mlada obitelj otvorila kušaonicu maslinovog ulja s vjerojatno najljepšim pogledom u Istri.

– Priča o našemu gospodarstvu započinje ranih 2000-ih, kada smo kao dečko i cura odlučili slijediti naš san i imati vlastito poljoprivredno imanje, na kojemu ćemo odgajati našu djecu. Oboje smo odrasli u obiteljima koje su se oduvijek bavile poljoprivredom stoga nije nam nije bilo teško ni strano raditi na zemlji. Inspirirale su nas priče naših djedova i baka o zdravom i uvijek zanimljivom životu u skladu s prirodom. Vinogradi i masline bili su naša najveća strast. Prvotno smo krenuli širenjem vinograda na tada našim najvećim parcelama, dok smo masline sadili na manje pristupačnim terenima. Godine su prolazile, ženimo se, dolaze naša dva sina, Toni i Rudi, širimo imanje, počinju pristizati prve nagrade za kvalitetu naših maslinovih ulja. Zaneseni i uzbuđeni rastućom potražnjom za našim uljima, posvećujemo se proizvodnji ekstra djevičanskih maslinovih ulja najviše kvalitete s naglaskom na autohtone sorte i odlučimo se brendirati naše ulje i dajemo mu naše tradicionalno ime POVE – ispričali su Marisela Štokovac Vižintin i Goran Vižintin, vlasnici novootvorene kušaonice maslinovog ulja u okolici Buja.

Goran Prodan

– POVE, kao što često u Istri biva nadimak je naše obitelji, kako su se nekad naši stari zvali. Logo oslikava našu djecu i našu njemačku ovčaricu Kiku, a simbolizira povezanost obitelji sa životinjama i prirodom. POVE budi sjećanje na prošlost i predstavlja pogled u budućnost i buduće generacije – objašnjavaju vlasnici kušaonice maslinovog ulja s vjerojatno najljepšim pogledom u Istri.

Usred maslinika, okružena prirodom i zelenilom, s pogledom koji seže do Učke, doline Mirne, sve do mora.

Divno je mjesto za kušaonicu maslinovog ulja u kojoj možete saznati sve što vas zanima o domaćim maslinovim uljima, kušati ih, kupiti bočicu, prigricnuti nešto, popiti čašu domaćeg vina.

Goran Prodan

– Kušaonica maslinovog ulja POVE zamišljena je kao ugodno mjesto za ljubitelje maslinovog
ulja, prostor u kojem se mogu isprobati uzorci različitih sorti našeg ekstra djevičanskog
maslinovog ulja. Posjetitelji imaju priliku kušati ulja i upoznati se s njihovim karakteristikama poput arome, okusa i teksture. Kako bi se na najbolji mogući način upoznala naša ekstra djevičanska maslinova ulja, mogućnosti sljubljivanja jela s maslinovim uljem u kušaonici uvijek će se naći lokalni specijaliteti od domaćeg pršuta, pancete, palete lokalnih sireva, raznih namaza i brusketa da poprate degustaciju naših ulja i pomognu u odabiru najdražeg ulja. Po najavi nudimo i jela spravljena sezonskim povrćem koje uzgajamo na našem domaćinstvu i jela pripravljena sezonskim šumskim plodovima poput divljih šparoga, raznih vrsta gljiva, bijelog i crnog tartufa koje ubiremo u našim šumama. Naravno uz degustaciju ulja i lokalnih specijaliteta nudimo i vina lokalnih vinara Bujštine, istarsku malvaziju i teran – kažu vlasnici objašnjavajući kako su za interijer kušaonice bile zadužene Vesna Janko Finderle i Ekatarina Chumak Zhun iz studija Home&Co.

Goran Prodan

– Malo i simpatično, vrckasto i moderno, industrijski štih, dobra hrana, domaća atmosfera i
odlično maslinovo, tako bi mi ukratko opisale ovaj projekt – kažu dizajnerice interijera Vesna i Ekatarina, objašnjavajući kako kušaonica dizajnirana u industrijskom štihu kako bi se istakla jednostavnost, prirodnost, radišnost…

Goran Prodan

– Ideja interijera bila je osmisliti moderan i jednostavan interijer, a sve uklopiti u malu
kvadraturu. Trebalo se paziti na dovoljan razmak i prolaznost među stolovima, na opciju
spajanja i odvajanja stolova, ovisno o potrebama. Osmisliti dobru rasvjetu, police za izložbeni dio, te zatvorene police za ambalažu. Uz sve to, trebala nam je stati i mala, funkcionalna kuhinja, te otok za demonstracije i spravljanje jela i degustacije. Stolovi, stalaže, ormari te otok izrađeni su po mjeri, dok su stolice i kuhinja kupljeni – ispričale su dizajnerice iz studija Home&Co dodajući kako je kapacitet 16 sjedećih mjesta unutra, 16 sjedećih mjesta vani te sveukupno 50-tak kvadrata.

Goran Prodan

I mali prostori mogu biti divni, samo ako ih se dobro osmisli…

Uživajte u slikama Gorana Prodana.