Dvorište o kojem priča cijeli svijet

Malo kada zašutim. Danas se to dogodilo. Čak sam i zanijemila. Upoznajte mladog grčkog arhitekta Pavlosa Chatziangelidisa i dva projekta koja su ga lansirala na svjetske naslovnice. Ok, možda još nisu, ali zaslužio je.

Potpuno nestvarno. Jednostavno, profinjeno, savršeno elegantno. Potpuno sam fascinirana optikom Optimist koju je napravio mladi grčki arhitekt Pavlos Chatziangelidisa i njegov ured 314. Optika se nalazi u Grčkoj, u gradu Chalkida na otoku Euboea.

314 architecture studio

Kamen, beton, staklo, metal, ogledala, reflektivan i transparentan namještaj koji potencira transcendentnost… čisti artizam.

314 architecture studio

No, možda čak više nego s interijerom, fascinirana sam s dvorištem i željom arhitekta da se eksterijer upotrebom ogledala reflektira u interijer te stvori optička igra, iluzija…

314 architecture studio
314 architecture studio

A baš ta igra između stvarnog i nestvarnog, vidljivog i nevidljivog, sna i jave… to je tema koja savršeno pristaje interijeru moderne optike koja prodaje art naočale.

314 architecture studio

Zato toliko ogledala, refleksija, toliko svjetla, stakla, bjeline… Baš razmišljam, ako u ovako blještavom prostoru pronađete naočale koje vam savršeno pristaju i stvaraju ugodu, jasno je da ćete ih kupiti. Pametan izbor. Bjelina i refleksije čine se savršen poligon za testiranje naočala i pametan pristup pri uređenju interijera optike.

314 architecture studio
314 architecture studio

Za ovaj projekt Chatziangelidis i njegov 314 studio nominiran je za brojne arhitektonske nagrade, počevši od nagrade Architizera za koju je u kategoriji Landscape+ Architecture nominiran i naš 3LHD do nominacije za Mies van der Rohe nagradu za 2017. godinu.

314 architecture studio

No, 314 studiju ovo nije prva nominacija za Miesa, a ni za ostale prestižne svjetske nagrade. Naime za kuću H3 ne samo da je osvojio brojne nagrade, nominacije i publikacije, nego je o njoj snimljen dokumentaran film u produkciji katarske i argentinske tv kuće.

Kuća ima oko 1000 kvadrata a prema arhitektovim riječima, koncept je stvaranje ugođaja boravka na jahti. Tome svakako doprinosi i podizanje kuće na stupove te je parcela od oko 7000 kvadrata gotovo potpuno slobodna.

314 architecture studio

Evo kratkog filmića i fotogalerije te energetski neovisne kuće koja proizvodi energiju, koristi kišnicu…