Dani velikih uspjeha za hrvatske dizajnere

Brigada je osvojila nagradu za najbolje dizajniranu izložbu na svijetu, VAU i Marija Ružić Vukmanić oduševili su Pariz, a Koeln Numeni, Grupa, Prostoria, Regular Company i Artisan… Ipak jedna osoba je potpuno zabljesnula – Simon Morasi Piperčić

Ne znam odakle bih krenula prije i što vam prije ispričala – ukratko bio je ovo jako uzbudljiv i ispunjen tjedan na dizajnersko-arhitektonskoj sceni.

Razlog? Jedna važna međunarodna nagrada hrvatskim arhitektima i dizajnerima u Parizu te dva svjetska sajma interijera i dekora. Naravno, upravo završava Maison et Objet u Parizu i polako se sležu dojmovi sa sajma  Imm u Koelnu.

Prostoria (izvor Facebook)

Unazad par godina, od kada su Prostoria, hrvatska tvrtka iz Svetog Križa Začretja, te bosanske tvrtke Artisan, Zanat i Gazzda te slovenska Mitja i Vertigo Bird postale sve aktivnije na međunarodnoj sceni pišemo o njihovim predstavljanjima i velikim međunarodnim uspjesima. Ipak, ove godine, malo ćemo izokrenuti priču i prednost dati dizajnerima.

Gazzda / dizajn Mustafa Cohadzic

I to u prvom redu mladom hrvatskom dizajneru Simonu Morasiju Piperčiću koji je upravo predstavio dizajn za svoju klupu Bench za slavni francuski brend Ligne Roset.

Dizajnirati za Ligne Roset, ogroman je uspjeh, no to i nije jedino Simonovo ovogodišnje predstavljanje, a niti njegov jedini novi proizvod za uglednu svjetsku tvrtku.

Woud / Simon Morasi Piperčić (izvor Facebook)

Naime, Simon je Maison et Objetu predstavio je svijećnjak za dansku tvrtku Woud, što je nakon suradnje s Boliom druga njegova suradnja sa uglednim skandinavskim proizvođačima.

Verzelloni / Simon Morasi Piperčić (izvor Facebook)

Osim na štandu utjecajnih Francuza i Danaca, Simonovi proizvodi našli su se i na štandu talijanske tvrtke Verzelloni i hrvatske Prostorije.

Prostoria (izvor Facebook)

Glavna zvijezda ovogodišnjeg predstavljanja Prostorije bila je serija Trifidae, serija od tri divne modularne sofe koju je osmislio studio Numen i o čijem smo procesu proizvodnje i razvoja prototipa pisali ljetos.

Na Prostorijinom štandu zabljesnula je i Baluna, serija rasvjete dizajnerskog trojca Grupa koju smo vam također nedavno predstavili.

Prostoria (izvor Facebook)

Već tradicionalno Regular Company, odnosno Ruđer Novak Mikulić i Marija Ružić Vukmanić te njihov tim ponovno su oduševili sa svojim novim proizvodom za Artisan.

Artisan / dizajn Regular Company / foto Marija Gašparović (izvor Instagram)

Marija Ružić Vukmanić zajedno sa tvrtkom PES zabljesnula je u Parizu na Maison et Objetu, predstavivši kolekciju poslovnih poklona VAU.

VAU na Maison et Objetu (izvor Facebook)

Da, i o njima sam vam pisala. Baš kao i o projektu “Croatia je Hrvatska” koja je prošlog vikenda u Parizu proglašena najbolje je dizajniranom izložbom na svijetu.

Izložba “Hrvatska je Croatia” / Brigada / Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Naime, riječ je o interaktivnoj i multimedijalnoj izložbi koja je jesenas bila postavljena u zagrebačkom tunelu Grič, a tim zagrebačke agencije Brigada osvojio je međunarodnu nagradu IIDA Global Excellence za najbolje dizajnirani izložbeni prostor za izložbu “Croatia je Hrvatska”.

Gazzda / stolac Nora / dizajn Mustafa Cohadzic

Ukratko, baš rastur. Velike čestitke svima.