Cijene stanova rastu. Najskuplja Opatija za 10.550 eura

Svi smo već shvatili. Tržište nekretnina napokon se oporavlja, što znači da će cijene stanova ponovno rasti. Evo malo statistike i nekih zanimljivih rekordera, ali i prilika među novogradnjom

Većina ljudi kada krene s kupnjom stana susreće se s jednim temeljnim pitanjem. Da li kupiti stari ili novi stan? Ja sam uvijek za stari, iako sam svjesna da su možda moji razlozi subjektivni. Stari stanovi su većinom na boljim lokacijama, prostraniji su, viši, često i solidnije građeni… a i ne zaboravimo, ja obožavam preuređenja, adaptacije. Uz to, suprugu je to posao i naravno da nama sa svim našim poznanstvima i iskustvima nije nikakav problem preurediti stan…

MAKRO

Isto tako, znam da većina ne razmišlja kao ja, a i mnogima nije toliko važna lokacija, ni visoki stropovi i rado bi živjeli u novogradnji gdje su režije manje, standard gradnje suvremeniji, naknadni popravci manje vjerojatniji…

MAKRO

I zato vam danas donosim malo statistike o cijenama novogradnje u Hrvatskoj. Naime, podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene stanova u novogradnji tijekom lipnja zabilježile mjesečni porast u visini od oko 1 posto i iznose između 1187 eura – koliko se u prosjeku tražilo u Osijeku i 3328 eura, koliko iznosi prosječna tražena cijena novogradnje u Opatiji.

MAKRO

Kad smo već kod Opatije, ona trenutno nije samo najskuplji grad kada su kvadrati u pitanju, nego u njoj se nalazi i najskuplja nekretnina.

Vjerojatno će vas zanimati kako izgleda i što sve ima najskuplji stan u Hrvatskoj čija je tražena cijena 10.556 eura po kvadratu. Evo par fotografija…

No, ako izuzmemo te ekstreme, većina stanova kreću se od 1000 do 4000 eura po kvadratu, a zanimljivo je i da je Jadran gotovo posvuda skuplji od Zagreba.

MAKRO

Poreč bilježi porast od 1 posto i cijenu kvadrata od 2037 eura. U Rijeci su cijene porasle za 0,2 posto i popele se na 2029 eura po metru kvadratnom. Novogradnja na šibenskom području i dalje drži cijenu, pa se za kvadrat u prosjeku tražilo čak  2618 eura. U Splitu se za novogradnju u prosjeku tražilo 2518 eura po kvadratu.

MAKRO

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je u Zadru prosječna cijena novogradnje porasla za 1,7 posto i popela se na 1991 euro po metru kvadratnom.

Ako vas zanima koji grad je najpovoljniji od svih većih primorskih gradova – onda je to Pula. U prosjeku cijene stanova u novogradnji u Puli su 1607 eura, što Pulu stavlja u jedan od priuštljivijih gradova za investiciju i kupnju novog stana.

MAKRO

Malo skuplji od Pule je i Senj, a kvadrat novog stana u tom gradu u prosjeku oglašavan je po 1631 euro.

Porast je zabilježen i u Varaždinu u kojem se, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1324 eura što na mjesečnoj razini predstavlja porast od 5,4 posto. Prosječna cijena kvadrata novogradnje u Osijeku je tijekom lipnja iznosila 1187 eura što je 0,5 posto više nego mjesec ranije.

MAKRO

Najveća potražnja za nekretninama, pa tako i za stanovima u novogradnji tijekom lipnja je zabilježena u Zagrebu, a pritom su se najviše pretraživali novi stanovi na Trešnjevci, te u Retkovcu i Maksimiru.

Na oglasniku Crozilla.com tijekom lipnja je na području Zagreba novogradnja oglašavana već od 800 eura pa sve do iznosa od oko 4000 eura po kvadratnome metru. Tamošnje su cijene na mjesečnoj razini pale za 1,2 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 1962 eura.

MAKRO

Evo i par stanova koji se stvarno isplate

Bukovac, 200 kvadrata, 160.000 eura

Gračani, 175 kvadrata, 170.000 eura

Šestine, 100 kvadrata, 140.000 eura

Maksimir, 160 kvadrata, 190.000 eura

Btw ako vi znate za neke super prilike, slobodno javite.

MAKRO

A ove divne inspirativne slike kupaonica koje vam pokazujem u tekstu, nažalost nisu prosječne nekretnine u Hrvatskoj koje se prodaju. Da sam stavila njihove slike, vjerojatno bi odavno prestali čitati tekst i maštati o novom stanu. Ovo su kupaonska rješenja i asesoari talijanskog premium brenda Makro, u kojeg sam se potpuno zaljubila.