Božić na selu. Idemo u vikendicu Viktora D.

Za njega kažu da je vizionar i jedan od glavnih ljudi koji su stvarali hrvatsku modu i estradu. No, danas ne pričamo o svim tim uspjesima, nego o čovjeku koji voli Božić i dekoracije. Idemo u drugi dom Viktora Drage

Neki ga obožavaju, neki cijene, mnogi ogovaraju, nekima ide na živce, mnogi će reći da je sigurno uobražen i iskomentirati njegove mišiće… Ali svi, pogotovo koji znaju njegovu biografiju, reći će da je čovjek vizionar i da je napravio nemjerljiv doprinos za hrvatsku modu i modnu industriju – on ju je s par suradnika jednostavno stvorio.

Borko Vukosav

Svaki put kad se moram naći s nekim čiji rad cijenim, pomalo sam nervozna. Nije započelo bajno. Lavež psa slične težine kao ja i ćelav, nabildan tip…

Borko Vukosav

…ali uskoro i širok osmijeh, blagi pogled, stisak ruke i razgovor je odmah krenuo.

Borko Vukosav

– Čekaj, ti si sve ovo praktički sam napravio? – ulazim u prostor i zapravo sam odmah fascinirana kada prepoznajem dio inventara sa starih revija Cro-à-Portera.

Borko Vukosav

– Da, ako se sjećaš ovaj pod u kuhinji je bio na reviji u Laubi, a većina namještaja je zapravo recikliran namještaj s raznih scenografija kojega sam ja sa svojim rukama preradio i prilagodio novim potrebama – govori Viktor Drago koji iza sebe ima 15 godišnjih Cro-à-Portera, nekoliko svojih modnih i dizajnerskih brendova, mjesto urednika mode u jednom važnom hrvatskom magazinu i desetke svakojakih projekata pa tako i stvaranja imidža Severine, Lidije Bačić…

Borko Vukosav

– Jednostavno, negdje se sve to moralo pospremiti – smije se i započinje priču o ovoj njegovoj vikendici, sat vremena udaljenoj od Zagreba.

Borko Vukosav

– Ovu kuću sam naslijedio i u njoj je nekad bila štala. S vremenom kuća je propadala, a meni je bilo žao i htio sam ju sačuvati i napraviti nešto svoje gdje se mogu povući kad mi treba odmora – ispričao je Viktor Drago, dodajući kako je u projekt krenuo neopterećen ikakvim rokovima.

Borko Vukosav

– Ovu kuću od 110 kvadrata preuređivao sam četiri-pet godina i to vrlo polako i praktički sam. Izvana ništa nisam htio mijenjati, osim dotrajalog krova i ganka, ali zato u interijeru se dogodila prilična transformacija – priča mi Viktor, prisjećajući kako je kuća prije imala podrum i da mu je jednog dana možda baš zbog njega pala na pamet ideja.

Borko Vukosav

– Jednostavno sam odlučio ukopati dio kuće i povećati visinu – kaže.

Borko Vukosav

Ta odluka, strašno je pridonijela atraktivnosti prostora i to ne samo zato što su sada dijelovi kuće dobili visinu od 4 metra visine, nego i zato što je denivelacija prostora pospješila zoniranje i psihološku percepciju prostora.

Borko Vukosav

Sada kada iz dvorišta uđete u prostor dolazite u hodnik u kojem se reflektira dio dnevnog boravka, a iza kliznih stijena ondje je spa kupaonica s kadom koja je također upuštena u podu.

Borko Vukosav

U podu je upuštena i kuhinja, ali i dio sobe u kojoj je bio podrum.

Borko Vukosav

– Kuća se zapravo sastoji od dvije cjeline – crne, dnevne i bijele, spavaće. U dnevnoj su kuhinja i dnevni boravak s izlaskom na terasu s trijemom i velikim stolom za blagovanje, a spavaća zona ima ogromnu spavaću sobu i prostor za spavanje mojih pasa te također terasu koja gleda na vinograde – objašnjava Drago, dodajući kako je ispod dijela spavaće sobe nekadašnji podrum, odnosno “tajni ormar” kojeg na prvi pogled nitko ni ne primijeti.

Borko Vukosav

– Tu imam sve moguće rekvizite. Recimo tu imam još 4-5 ovakvih borova kao što su u dnevnom boravku. Jednostavno, čovjeku poslije revija i evenata jako puno toga ostane, a ja nikad nisam te stvari bacao jer nikad ne znaš kada ti nešto od toga zatreba – kaže Viktor koji često i danas nabavlja razne stvari koje bi mu u nekom trenu mogle zatrebati.

Borko Vukosav

– Ja nikad ne idem u shopping s namjerom da nešto određeno moram kupiti, ali uvijek kupim nešto što mi se svidi i kada je na dobrom popustu. Tako sam recimo kupio frižider koji nisam uključio 2-3 godine, ali mi je u jednim trenutku super došao. Isto tako recimo ove vrtne stolove i stolice. Sasvim neplanirano sam ih kupio na nekoj ogromnoj rasprodaji u MBM-u ili recimo ovaj kauč u nekadašnjem Mandiju ili ovo ogledalo u Magmi Home – pokazuje mi Viktor.

Borko Vukosav

I zaista, to je definitivno najpovoljnija kupnja, a i tako neopterećen čovjek kupi super stvari.

Borko Vukosav

– Ja jako volim kombinirati stvari i mijenjati ih i ovo je sve za mene work in progress – priča mi Viktor koji kao mnogi kreativci koje sam posjetila u njihovim domovima, rijetko kada sjedi na jednom mjestu.

Borko Vukosav

– Boba, hoćeš kavu, čaj, kolač? A da nam ja odem napraviti pizzu? – zaista divan domaćin.

Borko Vukosav

I baš si razmišljam koliko ova kuća zapravo samo na prvi trenutak djeluje industrijsko i mračno, zapravo je nekako ugodna, topla, homie…

Borko Vukosav

– Znaš, meni je predivan ovaj svjetliji, dio kuće i ova terasa koja gleda na pašnjake i vinograde – govorim mu.

Borko Vukosav

– Da, ja se nisam mogao odlučiti da li kuću napraviti svijetlu ili tamnu, pa sam se na kraju odlučio na obje varijante i to tako da sam ih podijelio na svijetli i tamni dio kuće – objašnjava Viktor, inače dizajner nekih fora stvari o kojima ću vam uskoro opet pričati.

Borko Vukosav

I polako pada mrak, kamin divno grije kuću i zaista stvara posebnu atmosferu.

Borko Vukosav

– Još samo da nam padne snijeg… Najviše volim biti u ovdje, a da je vani sve bijelo i tiho.

Borko Vukosav

I za par sati, čovjeka zaista gledam nekim drugim očima. Predivno je kako je lako upoznati nekoga kada vidiš kako i gdje živi i kako se odmara i kada ti na jedan neverbalan način ispriča priču o sebi…

Borko Vukosav

– Kad stignete u Zagreb, pliz samo mi javi da znam da je sve ok – kaže mi na odlasku.

Borko Vukosav

Sretan Božić i Nova godina, Viktore. Sretno i svima vama.

Borko Vukosav

A sada još malo te blagdanske čarolije iz perspektive fotografa Borka Vukosava. Uživajte u mega fotogaleriji.