Stiže li nam zlatno doba kampiranja?

Možda je kamp zaista najbolje mjesto za odmor? Istražili smo argumente za i protiv kampiranja te pronašli svoje glamping favorite po Hrvatskoj

Piše: Petra Švarc

Vijesti koje posljednjih dana dolaze do nas govore kako poglavlje s korona virusom, nažalost, još uvijek nismo zatvorili. I iako smo s ogromnim veseljem dočekali (doduše, kratkotrajni) time-out i počeli kovati velike planove za ovo ljeto (pa makar to bilo i unutar granica Hrvatske), čini se da ćemo očekivanja morati prilagoditi situaciji. Jer brojke nam ne idu u prilog – krivulja koja prati broj zaraženih, ipak nastavlja ići uzlaznom putanjom.

Mogle su se, doduše, čuti i izjave stručnjaka koji kažu kako više neće biti potpunog lockdowna te kako moramo naučiti “plesati s virusom”. A to nam pak ostavlja koliki-toliki prostor za organizaciju ljetovanja. Moramo se pomiriti s činjenicom da se putovanje kao takvo promijenilo i da će se teško vratiti na vrijeme prije pandemije. Mnogi ljudi zaziru od ideje da sjednu u avion i nađu se u bliskom kontaktu s potpunim strancima te tako provedu nekoliko sati. Interes za krstarenja također će splasnuti jer takva vrsta odmora već unaprijed gubi dimenziju luksuznog bijega, a sve više poprima onu tempirane bombe. Čak i vječne meke turista, poput Pariza i Rima djeluju manje privlačno jer nikome nije do toga da u praksi provede staru izreku „vidjeti Rim i umrijeti“.

No, preostao nam je jedan vid odmora kojemu ni virusi ni stroge mjere socijalne izolacije ne mogu ništa. On uključuje više nego dovoljan razmak među ljudima, pretpostavlja osamljenije destinacije, udaljene od gradskih središta, prenapučenih trgova i plaža. Zapravo, možemo reći da nam predstoji zlatno doba kampiranja jer ono pokriva jako puno ciljeva koje trenutno želimo ostvariti (i o kojima sanjamo). Odmoriti se, maknuti se iz mjesta prebivališta, biti u prirodi, pronaći mirno mjesto na kojem ćemo napuniti baterije… I ono što je najbitnije od svega – biti na udaljenosti od drugih. Jer čak i kada je kamp pun, svatko ima svoj komad terena.

Svatko ima svoju opremu – šator, vreću za spavanje, pribor za kuhanje, posuđe – i obično je ne dijeli s drugima. Ako odaberete kampiranje, ne morate brinuti o tome tko je tu bio prije vas i kakve je bakterije ostavio.

Ako odaberete kampiranje, vani ste, na svježem zraku, a ovih dana, priznat ćete, ništa nam se ne čini tako dobrim kao boravak na otvorenom. Kampiranje će se posebno svidjeti djeci jer im je tijekom karantene kronično nedostajala igra i slobodan boravak izvan kuće.

Osim toga, ne treba zanemariti ni financijsku dimenziju priče. Kampiranje će vas stajati puno manje od hotelske sobe ili apartmana, a to je svakako poželjno s obzirom na posljedice koje je lockdown ostavio na našim bankovnim računima. I iako ćete imati određene početne troškove za nabavu opreme za kampiranje, ona će vam potrajati zaista dugo, a uvijek možete odabrati i nešto rabljeno.

Kampiranje će ujedno biti i sjajna prilika da klince, iz prve ruke i na licu mjesta poučite o važnosti zaštite prirode, uklanjanju smeća i otpadaka za sobom, o pažljivom rukovanju vatrom…Zatim tu su i razne biljke, stabla, plodovi, ali i ribe, školjke, rakovi i sva ostala flora i fauna koju će imati prilike upoznati na najbolji način.

U Hrvatskoj imamo velik broj uređenih kampova, i na obali i na kontinentu, a sve je popularniji i glamping – kampiranje koje ne podrazumijeva izostanak komfora pa čak ni luksuza. Stoga, ne očajavajte ako ne uspijete realizirati svoje ovogodišnje ljetovanje baš onako kako ste zamislili. Kampiranje može biti odlična alternativa koja će vam pružiti čitav niz bonusa, među kojima će svakako biti i nezaboravne avanture kojih će se vaša djeca (a i vi) još dugo sjećati.

No, ako ipak niste baš tip koji voli spavati u šatoru, Dblog vam je pripremio naš izbor vrlo zanimljivih glamping kampova u Hrvatskoj…

RESORT HOLIDAY PLITVICE

Wordpress Gallery Plugin Free

ARENA ONE 99 GLAMPING

Wordpress Gallery Plugin Free

FALKENSTEINER PREMIUM MOBILE HOMES

Wordpress Gallery Plugin Free

OBONJAN

Wordpress Gallery Plugin Free

CAMPING PARK UMAG MOBILE HOMES

Wordpress Gallery Plugin Free

MOBILE HOMES VRAŠTAR

Wordpress Gallery Plugin Free

MON PERIN BALE

Wordpress Gallery Plugin Free