Restoran koji slavi zlatno doba Dubrovačke Republike

Kako bi bilo da su Marin Getaldić, Petrunjela i Marin Držić te poklisar Marojica Kaboga sjedili na istom mjestu? Možete vidjeti u novom dubrovačkom restoranu Renaissance Art

Dubrovnik je postao bogatiji za još jednu jedinstvenu adresu – restoran Renaissance Art, smješten u povijesnom prostoru u ulici Vara. U ambijentu koji odaje počast duhu renesanse, susreću se elegancija nekih davnih vremena i suvremena interpretacija tradicionalne dubrovačke kuhinje, prožete talijanskim utjecajem i mediteranskom kulinarskom tradicijom.

Restoran vode Matea i Maro Moretić, bračni par koji je svoju strast prema povijesti, renesansi i gastronomiji utkao u svaki kutak prostora.

Od zidova ukrašenih freskama i portretima značajnih osoba i slavnih književnih likova iz dubrovačke kulturne povijesti kao što su matematičar i fizičar Marin Getaldić, poklisar Marojica Kaboga ili Petrunjela, lik iz najpoznatije Držićeve komedije Dundo Maroje, do klasičnih drvenih stolova i ambijentalne rasvjete koja priziva zlatno doba Dubrovačke Republike – svaki detalj priča vlastitu priču.

Bogato povijesno naslijeđe inspirirano zlatnim dobom Dubrovačke republike i udobnost sadašnjosti ovdje se skladno stapaju, stvarajući atmosferu topline i profinjene elegancije.

U kuhinji se njeguje ljubav prema autentičnoj dubrovačkoj kuhinji s talijanskim utjecajem, no svaki je recept duboko ukorijenjen u lokalnu tradiciju i priču Grada. Na jelovniku se, među ostalim, nalaze i “šporki makaruli”, omiljeno dubrovačko jelo koje se tradicionalno priprema za festu svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika – dan koji svaki stanovnik grada doživljava s posebnim ponosom.

Tu je i hobotnica ispod peke, koju za restoran svakodnevno lovi ribar s Korčule, kao i buzara od dagnji iz Malostonskog zaljeva – prava mediteranska delicija.

Autentičnost se osjeti i u detaljima: kapare koje obogaćuju mnoga jela dolaze s otoka Palagruže, gdje ih bere i kiseli tamošnji svjetioničar, dok motar, aromatičnu biljku sa stijena uz more, bere njihov dugogodišnji prijatelj Tonći Kapetan, a kuhari ga kisele i poslužuju kao tradicionalni dodatak jelima i salatama – u svježeg i ukiseljenog.

Posebno mjesto u svakom jelu ima i domaće maslinovo ulje, koje Matea i Maro proizvode iz vlastitog maslinika smještenog nadomak Dubrovnika. To ulje ne samo da obogaćuje okuse, već simbolizira povezanost obitelji s lokalnim tlom, prirodom i tradicijom.

Jelovnik se oslanja na sezonske, lokalne sastojke – od ručno rađene tjestenine i morskih delicija do savršeno pripremljenih mesnih specijaliteta i nezaboravnih deserata. Ovdje se tiramisu ne poslužuje – on se stvara pred vašim očima, uz dašak drame i elegancije. Autorski potpis jelovnika nosi Matea – ekonomistica, kreativna perfekcionistica i zaljubljenica u kulinarstvo i umjetnost. Njezina strast prema hrani i fotografiji razvijala se godinama, da bi svoj vrhunac doživjela upravo u Renaissance Artu. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez njezine desne ruke – chefa Alekse Burovića, koji je znanje i iskustvo gradio radeći na hrvatskim otocima.