Mali stanovi – vodič za kupnju namještaja

Važan je svaki centimetar, zato iskoristi visinu koliko god možeš. Ako je moguće napravi galeriju za spavanje iznad kuhinje ili dnevnog boravka, a ako to nije moguće, neka sav namještaj neka ide u visinu kako bi se što više oslobodio pod. Sav fiksni namještaj radi po mjeri – jer ne zaboravi: mali stanovi su stvarno mali i bit će ti važno tih 10-20-30 centimetara…

Ovako otprilike zvuči većina vodiča za opremanje malih stanova. Par fraza se uvijek ponavlja s neizostavnim apsostrofiranjem “važan je svaki centimetar i namještaj po mjeri”.
Ok, ali sofu, stol, stolice, krevet malo tko radi po mjeri, zar ne?

Zato smo vam mi pripremili savjete i školska pravila koji će vam pomoći upravo oko odabira namještaja za male stanove:

Prvo pravilo – uloži u kvalitetnu sofu na razvlačenje. Većina ljudi u malim stanovima svoje dnevne boravke koristi i za spavanje. Čak i u slučaju da postoji odvojena soba, zgodno je imati dodatni ležaj ako prespava netko od prijatelja, rodbine ili za neke situacije kada je netko od ukućana bolestan. Za sve te sitaucije dobro je imati kauč koji se može pretvoriti u udoban krevet.

Dodatno pravilo je – budi spreman za neočekivane situacije, zato je za male prostore najbolje kupiti namještaj koji je transformabilan.

Što to zapravo znači?

Mislim da je nakon ovog videa iz tvrtke Feydon sve jasno. Naime, ova makedonska tvrtka osvojila je brojne međunarodne nagrade za dizajn i inovativnost upravo jer na inteligentan način rješavaju sve izazove transformacija – što kada želiš spavati na kauču, kada želiš udobno čitati, kada dođe veliko društvo, kada se želiš zavaliti…

Feydom je upravo ovih dana za svoj modularni sistem Clooods osvojio nagradu German Design Awards za 2020, u Hrvatskoj se prodaju u svim Meblo Trade centrima, a cijene su zaista pristupačne. Puno povoljnije od sličnih zapadnoeuropskih modularnih sistema.

Ok, a što sa stolićem?

U malim stanovima najbolje je birati lagane stvari koje je lako premještati i pomicati. Zato umjesto velikog coffe tablea puno je praktičnije uzeti dva ili tri manja, koje možete s lakoćom premještati. Posebno su zgodni oni koji ulaze jedan u drugog tako da ne zauzimaju puno mjesta, a možete ih koristiti i kao noćne ormariće, te ih složiti u veću cjelinu samo kada za to ima potrebe.

Obavezno malu i laganu – koja ne zauzima puno mjesta. Fotelje koje u sebi imaju mehanizam pretvaranja u ležajeve su zgodne, ali su obično velike i teške. Razmislite da li vam treba taj dodatni ležaj ili je možda ipak bolje odabrati kauč na razvlačenje.

Jednako tako vrlo važno je razmišljati o polifunkcionalnosti. Možda vam udobna tapecirana blagovaonska stolica može biti ta fotelja, a možda ona može poslužiti i u radnom kutku.

Manje je više. Radije kupite dvije udobne stolice i par pomoćnih hoklica koje možete naslagati jednu na drugu i koristiti za više različitih namjena, nego da prostor zatrpavate sa stolicama, foteljama i robujete klasičnim podjelama – dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja…

U malim prostorima uvijek treba razmišljati o preklapanju funkcija i takozvanom timeshareingu.

Da bi timeshareing bio efikasan i da s lakoćom možete stan pretvoriti iz dnevne u noćni obrazac korištenja, potrebno je imati što manje teških i lomljivih stvari.

Metalni stolići, lagane stolice i fotelje te što manje stakla i ono staro pravilo – sakrite sve što možete u zatvorene ormare, police i kuhinjske elemente.

Od poda do stropa, od zida do zida – iskoristite svaki centimetar ugradbenog ormara. Svaka niša može se iskoristiti kao polica, a jako dobro spremište je i krevet kojeg obavezno kupite s ladicom ispod madraca.

Jednako tako poslužite se s optičkim trikovima.

Prostorija će izgledati veća i prostranija ako ima dobro riješenu rasvjetu te ako je osvjetljena u kutevima. Podna lampa uz prozor, još jedna uz ogledalo, ambijentalna rasvjeta u hodniku te još nekom kutku za čitanje, stvorit će ugodnu atmosferu i prostor se neće više doimati tako malen.

Da ne duljim, evo mog izbora top 20 praktičnih komada namještaja za male stanove iz Meblo Trade. Btw sutra je Black Friday i u Meblo Tradeu vas čekaju popusti i do 70 posto, pa provjerite da li je na popustu (i koliko) neki od vaših favorita.