Kako si stvoriti ljetnu green oazu u svom domu?

Nije dovoljno da je lijepo. Mora biti i pametno, funkcionalno, kvalitetno, ekološko, zdravo, dugotrajno… održivo u svakom smislu. Evo vodiča kako kupovati održivije i mudrije

Za par dana stiže mi nova perilica suđa, a uskoro na red stiže novi decking i uređenje terase. Naime, vjerujem da su mnogi godišnji odmor odlučili provesti u svojim domovima i novac koji bi inače trošili na hotele i skupa putovanja, odlučili uložiti u svoj dom – upgrade onog što nam je zapravo najvažnije i gdje punimo baterije.

IKEA / posteljina ÄNGSLILJA

Iz svake krize nešto naučimo – a jedna od stvari koje sam ja u proteklih par mjeseci osvijestila je da kupujem previše. Previše stvari koje ne koristim, koje nemaju neku istinsku vrijednost, koje su potrošne “krpe” koje ću par puta obući…

No, mislim da iz svake krize i situacije treba izaći pametniji, tako sam ja odlučila kupovati manje, ali pažljivije i kvalitetnije.

IKEA x SONOS / zvučnici SYMFONISK

I zapravo se jako iznenadila kada sam počela malo više čitati etikete i specifikacije proizvoda.

Naime, u posljednje vrijeme imam osjećaj da se događa prava mala revolucija i sve više proizvođača osim o estetici, funkcionalnosti, ergonomiji, dizajnu, isplativosti… vodi više računa o održivosti, okolišu, našem zdravlju…

I zapravo mislim da će to biti neki smjer kojem će krenuti sve više proizvođača. Tvrtka u sektoru interijera koja je najviše krenula u tom smjeru je IKEA, a proizvod koji me apsolutno najviše oduševio po tom planu su Ikeine GUNRID zavjese koje pročišćavaju zrak.

IKEA / posteljina ÄNGSLILJA

Naime, to su zavjese koje izgledaju kao svake druge zavjese, no imaju tajnu misiju – kada ultraljubičasto svjetlo tijekom dana upre u tkaninu, minerali na površini zavjese hvataju zagađivače zraka i lome ih na ugljikov dioksid i male molekule vode.

IKEA / GUNRID zavjese

GUNRID, dakle čisti zrak bez struje ili filtera koje treba mijenjati, a jedino što mu treba da bi “radio” je prirodno dnevno svjetlo.

IKEA / GUNRID zavjese

Istina, zavjese su možda malo skuplje od običnih, ali dugoročno 399 kuna i nije neki trošak, zar ne?

Kada smo kod dnevne svjetlosti i tkanina, ono što mene osobno nervira je što tkanine na suncu jako blijede i što praktički svake godine moramo kupovati nove jastuke za terasu. Kada imate 4 ležaljke, 8 stolica iz legendarne drvene ÄPPLARÖ kolekcije kao ja na moru i usput jako volite jastuke, to je prilično velik izdatak…

IKEA / ÄPPLARÖ kolekcija

I zato sam sretna što sam pročitala da je IKEA poradila i na tom problemu te je jastuke za sjedište i naslon iz FRÖSÖN/DUVHOLMEN kolekcije napravila od recikliranih PET boca koje su bojane na održiviji način zbog čega i njihova boja duže traje na suncu.

IKEA / TÄRNÖ kolekcija

Kada smo već kod terasa, spomenula bih još jedan divan Ikein ‘izum’ koji me oduševljava iz godine u godinu, a to su solarne lampe SOLVINDEN za koje je potrebna samo sunčeva svjetlost, bez kablova i ikakvih dodatnih troškova. Ikeine LED solarne visilice troše 85 posto manje energije i traju 10 posto dulje od standardnih žarulja, a to u pravilu znači da u lijepom diskretnom svijetlu na svom balkonu možete uživati tijekom cijele noći.

IKEA / solarni led lanac SOLVINDEN

Za postizanje još ugodnije atmosfere tu su i mirisne svijeće napravljene od održivog voska, odnosno od uljane repice, dakle bez parafina i ostalih često diskutabilnih sastojaka.

Koliko ta svijeća košta?

IKEA / svijeća VÄLDOFT

12,90 kuna. Dakle, ništa više od obične – i tu dolazimo do onog što smatram izuzetno važnim za dobar dizajn i budućnost – kvalitetni, održivi proizvodi ne moraju stajati više od onih neekoloških, kao što ekologija ne bi smjela biti jedini kriterij kupnje.

Puno je situacija kada prvo moramo gledati na udobnost i zdravlje, posebice kod starijih osoba, djece, trudnica…

IKEA / jastuk OMTÄNKSAM

Za ljude s problemima s kralježnicom, kao i starije osobe, IKEA je napravila posebnu kolekciju OMTÄNKSAM koja ima naglašenu udobnost. Na toj fotelji lakše je sjesti i dići se, lakše je zaspati, odmoriti umorne noge. Ta kolekcija ima i stol koji se jako lako čisti i otporan je na ogrebotine, a i praktičan je jer nema podokvir i ima vrlo mnogo prostora ispod stola za noge ili kolica…

IKEA / stol OMTÄNKSAM

I zato, moja preporuka – pokušajte mudrije kupovati i paziti na više aspekata kupnje. Čitajte etikete proizvoda koji vam se sviđaju i birajte one koji su ne samo lijepi, funkcionalni i ekološki nego i dobri za vaše zdravlje.

IKEA / kolekcija ALPDRABA prekrivača i jastučnica

I da ne duljim, evo mojih favorita za lijepu i održivu green oazu u svom domu – a ona može biti zaista bilo gdje – vaš balkon, terasa vrt, dnevni boravak, spavaća soba, kupaonica….

Evo još malo inspiracija, btw cijene možete saznati klikom na fotografiju…

Wordpress Gallery Plugin Free